OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENİ KAVRAMINA İLİŞKİN METAFORLARI - Giren, Songül (Fırat University, 2015)
Bu araştırma, okul öncesi eğitimi öğretmen adaylarının okul öncesi eğitimi öğretmeni kavramlarına ilişkin metaforik düşüncelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada okul öncesi öğretmen adaylarından “Okul öncesi eğitim öğretmeni…… gibidir, çünkü……” cümlesini tamamlamaları istenmiştir. Bu araştırmanın çalışma grubunu Aksaray Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören 40 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Katılımcılardan elde edilen veriler içerik analizine göre değerlendirilmiştir. Öğretmen adaylarından elde edilen sonuçlara göre; öğretmen adayları “Okul öncesi eğitimi öğretmeni” kavramına yönelik 16 farklı metafor üretmiş ve bu metaforlar 3 kategoride toplanmıştır. Ortaya çıkan metaforlar “altın madeni, anne, arkadaş, bahçıvan, çiçek, ebeveyn, idol, ışık, kuş, melek, meyve, mum, rehber, su, vefalı bir evlat, yorgan” metaforlarıdır. Bu metaforlar “(1) bir eğitimci olarak okul öncesi eğitimi öğretmeni, (2) model olarak okul öncesi eğitimi öğretmeni, (3) sosyal ihtiyaçları karşılayıcı olarak okul öncesi eğitimi öğretmeni” kategorilerinde toplanmıştır.