ARTIRILMIŞ GERÇEKLİĞE DAYALI ÖĞRETİM MATERYALİ KULLANIMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARISINA VE GÖRÜŞLERİNE ETKİSİ - ÖZMEN, ERHAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmanın amacı; kodlamaya ilişkin konuların öğretiminde artırılmış gerçeklik teknolojisi ile geliştirilmiş ders materyalinin öğrencilerin akademik başarılarına, öğrenmedeki kalıcılık düzeylerine etkisini ve öğrencilerin sürece ilişkin görüşlerini belirlemektir. Bu araştırmanın çalışma grubunu, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Fırat üniversitesinde Programlama Temelleri dersini alan Bilgisayar Programcılığı 1. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. 1. sınıf öğrencileri deney ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Deney grubunda 34, kontrol grubunda 30 öğrenci yer almaktadır. Uygulamalar Programlama Temelleri dersinde "Bilgisayarın çalışma sistemi", "Algoritmaya giriş", "Akış diyagramları" ve "Döngü yapıları" alt öğrenme alanlarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nicel ve nitel araştırma desenlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntemden faydalanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri ön test, son test ve kalıcılık testi olarak kullanılan başarı testi ile nitel verileri ise yarı yapılandırılmış görüşme formları ile elde edilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Nitel boyutta ise uygulama bittikten sonra deney grubunda bulunan farklı başarı seviyelerindeki öğrenciler ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan başarı testi 30 sorudan meydana gelmiştir. Başarı testinin ortalama güçlüğü .55, KR-20 güvenirlik katsayısı ise .77 olarak belirlenmiştir. Temel kodlama eğitimi başarı testi deney ve kontrol gruplarına ön test, son test ve kalıcılık testi şeklinde uygulanmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde, frekans, shapiro-wilk testi, bağımlı gruplar t testi, bağımsız gruplar t testi kullanılmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesinde ise içerik analizi yönteminden faydalanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin çözümlenmesi sonucunda kodlama eğitimine ilişkin konuların öğretiminde artırılmış gerçeklik ders materyalinin kullanıldığı deney grubunda bulunan öğrencilerin akademik başarılarının kontrol grubunda bulunan öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür. Benzer şekilde deney grubunda bulunan öğrencilerin öğrenmedeki kalıcılık düzeyi kontrol grubunda bulunan öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda ise öğrencilerin; artırılmış gerçeklik ders materyaline, artırılmış gerçeklik ders materyalinin kodlama eğitimine katkılarına, artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanırken yaşadıkları zorluklara, bu teknolojinin kullanımının sağladığı kolaylıklara, eğitim amacıyla ve eğitim dışında kullanım alanları ve şekillerine, yönelik görüşleri alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre artırılmış gerçeklik teknolojisinin öğrenme üzerinde verimlilik, kalıcılık, anlaşılırlık ve kolaylık gibi birçok avantaj sağladığı, başka derslerde ve alanlarda yaygınlaştırılması gerektiği önerilmiştir. Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, Kodlama Eğitimi, Sanal Gerçeklik, Başarı, Kalıcı Öğrenme

The aim of this study is to determine the effect of the course materials developed through augmented reality technology within the framework of the subjects related to the coding on the students' academic success and their permanence level in learning and their opinions about the process. The working group of this study is composed by the freshmen of Computer Programming who take the course "Fundamentals of Programming at the Fırat University in 2019-2020 academic years. The freshmen were divided into two groups as experimental and control groups. Experimental group included 34 student while the controlled student consisted of 30 students. The treatments have been carried out in sub-domains of learning as "Computer operating system", "Introduction to algorithm" and "loop structures" in Fundamentals of Programming course. The mix method where qualitative and quantitative research designs are used jointly has been conducted. While the quantitative data were gathered through an achievement test used as a pre-test, post-test and permanence test; the qualitative data were collected via semi-structured interview forms. In the quantitative aspect of the study, the quasi- experimental design with pre-test and post-test control group was used. In the qualitative aspect, on the other hand, the interviews have been carried out with the students experimental with different achievement level following the completion of the application. The achievement test developed by the researcher involves 30 questions. The average difficulty of this achievement test .55, KR-20 whereas the reliability coefficient is determined as .77. The achievement test for fundamental coding training was applied as pre-test, post-test and permanence test. SPSS 22 packaged software was used for the analysis of research's quantitative data. Arithmetic mean, standard deviation, percentage, frequency, Shapiro-Wilk test, dependent-samples t-test and independent-sample t-test were used for the analysis of research's quantitative data. Furthermore, the content analysis method was realized in terms of the qualitative data analysis. Quantitative data analysis revealed that the academic achievement of the students who are part of the experimental group where the augmented reality course material is used is quite higher than the students in the control group within the context of teaching of the subjects associated with the coding training. Accordingly, the permanence level in learning of the students who are in the experimental group has been specified to be higher than that of the students in the control group. In terms of the qualitative aspect of this study, the students' opinions as to the augmented reality course material, coding training of the augmented reality course material, the challenges they face upon using the augmented reality technology, the conveniences provided by this technology, the training objective and area of usage and methods apart from the training have been received. According to the findings, it has been suggested that the augmented reality technology has various benefits such as productivity, permanence, pellucidity and convenience and it is required to become widespread in other courses and fields. Keywords: Augmented Reality, Coding Training, Virtual Reality, Achievement, Permanent Learning
The effect of using augmented reality based teaching material on academic achievement and opinions of students
Keywords: Eğitim ve Öğretim