Eğitim Programları ve Öğretim (EPÖ) Alanında Lisansüstü Öğrenim Gören Öğretmenlerin Farkındalıkları - Kuloğlu, Ayşenur (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalında öğrenim gören öğretmenlerin programa yönelik farkındalıklarını belirlemektir. Nitel perspektifte yürütülen bu çalışmanın çalışma grubu, amaçsal örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme ile belirlenmiştir. Çalışma grubunu 2020-2021 öğretim yılındabir devlet üniversitesinde Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı lisansüstü programında öğrenim gören 19 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Analizlerin sonuçlarına göre, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalındaki lisansüstü eğitim, öğretmenlerin programa yönelik farkındalığını artırmıştır. Ayrıca, katılımcı öğretmenlerin ilgili lisansüst ü eğitimden beklentileri; akademik gelecek sağlama, mesleki ve kişisel gelişim, eğitim vizyonunu geliştirme ve saygınlık kazanma olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin adı geçen alanı tercihetme nedenleri ise alana duyulan ilgi ve mesleki yetkinlik kazanma isteğidir.Öğretmenlere göre, EğitimProgramları veÖğretimAnabilimDalında lisansüstü eğitim yapmak, programa yönelik farkındalık kazandırmanın yanında, öğretim becerileri kazandırma, programa ilişkin eleştirel bakış açısı ve programı etkili kullanma becerisi kazandırmıştır. Çalışma sonunda, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalında lisansüstü eğitimin, belirtilen katkılarının yanında öğretmenlerin program okuryazarlık düzeylerinin artmasına da katkı sağladığı belirlenmiştir.
Keywords: Lisansüstü eğitim; Program farkındalığı; eğitim programları ve öğretim; program okuryazarlık.