MODERNİZM VE MUHAFAZAKARLIK DÜŞÜNCE AKINLARININ SOSYOLOJİK ANALİZİ. - YALINKILIÇ, FATİME (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalışmanın temel amacı, modernizm ve muhafazakârlık düşünce akımlarının sosyolojik açıklamalarını yapmaktır. Modernizm, aydınlanma düşüncesine ait felsefeleri içinde barındıran ve bütün dünyayı etkisi altına alan çok boyutlu bir akımdır. Aklı ve insanı merkeze alan modernizm, toplumsal yaşamı rasyonalize eden bir tutumu benimser. Muhafazakârlık, Batı tarihinde zengin bir felsefi mirasın taşıyıcısı olan ciddi bir düşünce geleneğidir. Modern zamanların hem bir parçası hem de muhalifi olan muhafazakârlık kapsamlı bir doktrindir. Aynı zamanda içinde yaşadığımız çağa damgasını vuran siyasal bir ideolojiyi ifade etmektedir. Bu tanımlar çerçevesinde şekillenen çalışmamızda modernizm ve muhafazakârlık düşünce akımlarının kültürel, siyasal ve dini açıdan nasıl bir ilişki içinde oldukları da açıklanmaya çalışılmıştır

The aim of this thought is to explain the sociolojical explanation of the thought currents of modernism and conservatisim. Modernism that contains all the thoughts belong to philosophy is a thought of polygon current. Modernism that takes the mind and human being to the centre, takes care about realizing a perfect community life. Conservatism which has brougt a rich philosophical inheritance upon western history is a serious thought tradition. Conservatism is a comprehensive doctrine as a part and also as an opponet of modern ages. At the same time, it states a political ideology influencing the period we live in. In the frame of the thoughts we explained, modernism and conervatism try to explain its thoughts currents in the angles of cultural, religious, political ways and it tried to find the relationship wong them
The sociollogical analysis of the thought moderism and conservatism
Keywords: Sosyoloji; Tarih; Din