19. YÜZYIL OSMANLI FİKİR HAYATINDA KONAKLARlN YERİ - Ülger, Mustafa (Fırat University, 2008)
Osmanlıda devlet adamlannın alim ve edipleri himaye etmeleri, onları konaklannda toplayıp ilmi, edebi sohbetler düzenlemeleri ilk dönemierden itibaren bir gelenek halini almıştır. 19. yüzyılda ise bu gelenek daha da yaygınlaşmış, birçok devlet adamı, alim ve varlıklı kimsenin konağında düzenlenen toplantıların dönemin fikir hayatı üzerinde büyük tesiri olmuştur. Özellikle Sultan Alıdülaziz devrinde Doğunun ve Batının meşhur alimlerinin aylarca misafir kalarak büyük itibar gördüğü konaklar, adeta birer akademi haline gelmiştir. Çoğu zaman bizzat konak sahiplerinin yönettiği toplantılarda ilmi, fikri, edebi ve siyasi meseleler serbestçe tartışılmıştır. Konaklardaki bu ortam Doğu ve Batı düşüncesinin karşılaşmasını sağlamış, devrin siyasi şartlarının da yardımıyla bu karşılaşmadan Batı düşüncesi galip çıkmıştır. Bu sebeple konaklar, Osmanlı aydınları arasında Batı düşüncesinin yayılmasında önemli bir paya sahip olmuştur.
The !m portance of the Residencas in Literary Life in Ottoman Empire During the 19th Century
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları