Engelli Bakım Merkezi Yöneticileri ve Tükenmişlik - Isıkhan, Vedat; Ayalp, Mustafa Çagrı; Aygüler, Edıp (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınabağlı engelli bakımmerkezlerinin yöneticilerinin tükenmişlik düzeylerine etkide bulunan faktörleri, yöneticileri stresebağlı olarak etkileyen önemli sağlık sorunlarını ve yöneticilerin sunulan hizmetin kalitesininartırılmasına yönelik düşüncelerini saptamaktır. Hazırlanan görüşme formu ve MaslachTükenmişlik Ölçeği (MTÖ) Türkiye’de Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde görev yapan104 yöneticiye uygulanmıştır. Yöneticilerin, MTÖ’nün üç alt boyutu olan duygusal tükenmeden:1,47; duyarsızlaşmadan: ,956 ve kişisel başarı noksanlığından: 2.94 puan aldıkları ve “düşüktükenmişlik” düzeyine sahip oldukları saptanmıştır. Yaş, eğitim durumu, iş doyumu, tükenmişlikyaşama ve aileye yeterince zaman ayırma durumlarının duygusal tükenme boyutunda; aileyeyeterince zaman ayırma durumunun duyarsızlaşma boyutunda; eğitim ve aileye yeterince zamanayırma durumununkişisel başarı noksanlığı boyutunda istatistiki anlamda farklılık yarattığıgörülmüştür (p<0,05).
Keywords: Sosyal Çalışma; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri