Karakaya Baraj Gölü Su Kalitesinin İncelenmesi - Küçükyılmaz, Mehmet; Şenel, Gülşad Uslu; Birici, Nevin; Örnekçi, Nedim Gürel; Yıldız, Nurettin; Şeker, Tünay (My University, 2017)
Bu çalışma, Diyarbakır İli Çüngüş İlçesindeki Fırat Nehri üzerinde kurulu olan Karakaya Baraj Gölü'nün su kalitesinin belirlenmesi amacıyla Mayıs 2009 ile Nisan 2010 arasında 12 ay boyunca yapılmıştır. Bu amaçla Karakaya Baraj Gölü'nde örnekleme noktasından ve her bir noktada farklı derinlikten su örnekleri alınmıştır. Alınan su örneklerinde toplam 12 parametre (sıcaklık, pH, elektriksel iletkenlik, çözünmüş oksijen, bulanıklık, toplam fosfor, nitrat, nitrit, amonyak, sülfat, fosfat ve kimyasal oksijen ihtiyacı) incelenmiştir. Böylece göl suyunun su kalitesi ve su ürünleri üretimi açısından verimliliği saptanmıştır. Karakaya Baraj Gölü'nde ağ kafeslerde yapılan alabalık yetiştiriciliği ve doğal balıkçılık faaliyetleri yöre halkına tarıma ek olarak bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Aynı zamanda barajm çevresi gezinti ve dinlenme yeri olarak değerlendirihnektedir. Fiziksel ve kimyasal analiz verileri değerlendirildiğinde Karakaya Baraj Gölü'nün mezotrof göllerin özelliğine sahip olduğu görülmektedir. Bu sonuçlara göre Karakaya Baraj Gölü su ürünleri yetiştiriciliği için genel olarak uygun bir ortam değildir.
Keywords: Balıkçılık; Su Kaynakları; Çevre Bilimleri