MAVİ IŞIK TEKNOLOJİLERİNİN PAZARLAMA İNOVASYONU AÇISINDAN İNCELENMESİ - OYAN, ELANUR (Fırat Üniveristesi, 2024)
Sanattan ısınmaya birçok alanda kullanılan ışık, insan gözünün algılayabildiğinin dışında birçok katmandan oluşmakta bu katmanların birleşimine ışık tayfı denilmektedir. Işık tayfında yer alan mavi ışığın ışınlarının cildi yaşlandırma, göz sağlığını bozma ve kanser oluşumu gibi canlı sağlığını tehdit eden etkileri bulunmaktadır. 415 ile 495 nanometre aralığını kapsayan mavi ışık, kaynağını güneşten almakla birlikte birçok yapay ışık kaynağı içerisinde de yer almaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ışığın kullanım alanının ve sıklığının artması etkilerini görünür hale getirmiştir. Bu çalışmada ışığın oluşumuyla ilgili bilgilere yer verildikten sonra insan sağlığı üzerindeki etkilerine değinilmekte ve bu etkilerin önüne geçmek için geliştirilen inovasyonlardan bahsedilmektedir. Araştırmada tüketicilerin mavi ışık korumalı ürünlere yönelik satın alma davranışlarını ve farkındalık düzeylerini ölçmek amacıyla anket çalışması yapılmış ve ekran kullanımının uzun süreli sonuçları ile mavi ışığın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ilişkilendirilmiştir.

Light is used in many areas from art to heating. It consist of many layers beyond what the human eye can perceive. The combination of these layers is called the light spectrum. Blue light rays in the light spectrum have effects that threaten the health of living things, such as skin aging, deterioration of eye health and cancer formation. Blue light which covers the range of 415 to 495 nanometers, takes its source from the sun and is also included in many artificial light sources. With the development of technology, the increase in the usage area and frequency of light has made its effects visible. In this study, after giving information about the formation of light, its effects on human health are mentioned. In the study, a survey was conducted to measure consumers' purchasing behaviors and awareness levels regarding blue light protection products, and to correlate the long-term effects of screen usage with the negative impacts of blue light on human health
An examination of blue light technologies in terms of marketing innovation
Keywords: İşletme