Hipertansif Evli Kadınlarda Cinsel Fonksiyon Bozukluğu ve Etkileyen Faktörler - Kaya, Seyfettin; Beydag, Kerime Derya (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmada, en az üç ay önce hipertansiyon tanısı konmuş evli kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğu düzeyini belirlemek ve etkileyen faktörleri ortaya koymak amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, tanımlayıcı ve kesitsel tiptedir. Çalışmanın evre- nini, en az üç ay önce hipertansiyon tanısı almış, aktif cinsel hayatı devam eden 290 kadın oluşturmuş, evren belli olduğu durumda ör- neklem hesaplama formülüne göre belirlenen 140 kadın ile çalışma tamamlanmıştır. Katılımcıların cinsel fonksiyon bozukluğunu değer- lendirmek amacı ile Kadın Cinsel Sıkıntı Ölçeği (KCSÖ) kullanıl- mıştır. Bulgular: Kadınların hipertansiyon tanısı aldıktan sonra aylık cin- sel birliktelik sayıları belirgin bir şekilde düşerken, cinsel birlikte- liğe başlama isteğinin azaldığı da tespit edilmiştir. Kadınların hi- pertansiyon tanısı konduktan sonra aylık cinsel birliktelik sayısı ile KCSÖ puanları arasında negatif yönlü orta düzeyde ilişki (r: -0,508) ve yaşları ile KCSÖ puanları arasında pozitif yönlü zayıf ilişki oldu- ğu tespit edilmiştir (r:0,344). Sonuç: Hipertansiyon tanısı alan kadınların Cinsel Fonksiyon Bo- zukluğu (CFB) açısından değerlendirilmesi ve önleyici girişimlerde bulunulması önemli bir gerekliliktir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp; Rehabilitasyon; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Romatoloji; Ortopedi