KAMU YAYINCILIĞININ DİJİTALLEŞMESİ: TABİİ PLATFORMU'NUN STRATEJİK ROLÜ VE GELİŞİM POTANSİYELİ - ÇELİK, NESİBE SEHER (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma, TRT'nin dijital yayın platformu Tabii'yi kamu hizmeti yayıncılığı ilkeleri çerçevesinde değerlendirmektedir. Kamu hizmeti yayıncılığı, tarafsızlık, evrensellik ve toplumsal fayda ilkelerine dayalı bir model olarak, dijitalleşme sürecinde önemli dönüşümler geçirmektedir. Çalışma, dijitalleşmenin medya tüketim alışkanlıklarını köklü bir şekilde değiştirdiğini ve Tabii platformunun bu dönüşüme yanıt olarak kullanıcı dostu bir altyapı ve içerik stratejisi geliştirdiğini ortaya koymaktadır. Tabii, Türkiye'nin kültürel ve tarihsel mirasını uluslararası düzeyde tanıtmayı hedefleyen yerel odaklı yapımlarıyla dikkat çekmektedir. Çocuk programları, aile dostu içerikler ve çok dilli altyazı seçenekleriyle geniş bir hedef kitleye hitap etmektedir. Araştırma, Tabii'nin dijital kamu yayıncılığı ilkeleriyle uyumunu değerlendirirken, platformun içerik çeşitliliği, tarafsızlık ve uluslararası erişim kapasitesindeki eksikliklerine de değinmektedir. Ayrıca, BBC iPlayer, France.tv ve ARD Mediathek gibi uluslararası kamu yayıncılığı platformlarıyla yapılan karşılaştırmalar, Tabii'nin stratejik farklılıklarını ve gelişim potansiyelini ortaya koymaktadır. Tabii'nin güçlü yönleri arasında yerel kültürel mirası tanıtma misyonu, yapay zekâ destekli öneri sistemleri ve kullanıcı dostu arayüzü yer almaktadır. Ancak, uluslararası rekabet gücünü artırmak için içerik çeşitliliğinin geliştirilmesi, teknolojik altyapının güçlendirilmesi ve yenilikçi içerik üretimi gibi alanlarda iyileştirmelere ihtiyaç duyulmaktadır. Tabii, dijital kamu hizmeti yayıncılığı bağlamında önemli bir örnek teşkil etmekte, ancak sürdürülebilir bir başarı için stratejik gelişim süreçlerini sürdürmesi gerekmektedir.

This study analyzes TRT's digital broadcasting platform Tabii within the framework of public service broadcasting principles. Public service broadcasting, based on the principles of impartiality, universality, and public interest, has undergone significant transformations during the digitalization process. The study highlights how digitalization has fundamentally changed media consumption habits and how Tabii responds to this shift by developing a user-friendly infrastructure and content strategy. Tabii stands out with its locally focused productions aimed at promoting Turkey's cultural and historical heritage on an international scale. It appeals to a broad audience with its children's programs, family-friendly content, and multilingual subtitle options. The research evaluates Tabii's alignment with digital public service broadcasting principles while addressing deficiencies in content diversity, impartiality, and international accessibility. Comparisons with international public broadcasting platforms such as BBC iPlayer, France.tv, and ARD Mediathek reveal Tabii's strategic distinctions and growth potential. Tabii's strengths include its mission to promote local cultural heritage, AI-supported recommendation systems, and user-friendly interface. However, to enhance its global competitiveness, improvements are needed in content diversity, technological infrastructure, and innovative content production. In conclusion, Tabii represents a significant example of digital public service broadcasting. Nevertheless, to achieve sustainable success, the platform must continue strategic development processes and adapt to evolving audience needs in the competitive global digital media landscape.
Digitalization of public broadcasting: The strategic role and development potential of Tabii platform
Keywords: İletişim Bilimleri