SPORCU VE SEDANTERLERDE AĞIRLIK ANTRENMANLARI İLE ÇİNKO TAKVİYESİNİN BAZI FİZİKSEL VE HEMATOLOJİK PARAMETRELERE ETKİSİ - ÇINAR, VEDAT (Fırat Üniveristesi, 2012)
Araştırma aynı yaş grubundaki 20 sedanter grup ile 20 spor yapan erkek olmak üzere toplam 40 denek üzerinde gerçekleştirildi. Denekler eşit sayıda 4 gruba ayrıldı. Çalışmanın başlangıcında ve 6 hafta süren uygulamaların bitiminde olmak üzere her denekten fiziksel ölçümler(kilo, yağ yüzdesi, sağ ve sol el kavrama, sırt kuvveti, dikey sıçrama, esneklik, aerobik ve anaerobik güç) ve fizyolojik ölçümler(istirahat ve yorgunluk nabız, sistolik ve diastolik kan basınç) değerleri alındı. Deneklerden iki defa 5'er mililitre kan örnekleri alındı. Alınan kan örneklerinde glikoz insülin, laktat, çinko ,bakır, magnezyum ve tam kan değerlerinin tayinleri gerçekleştirildi.Yapılan uygulama ve egzersizle birlikte sporcuların kan glikoz seviyelerinin egzersizle birlikte arttığı görülmektedir. İnsülin değerlerinde düşme oluşmuştur. Çinko takviye yapılan grupların çinko ve magnezyum seviyelerinin egzersiz ve takviyeye bağlı olarak yükseldiği tespit edilmiştir. Hematolojik parametrelerden trombosit, eritrosit, lokosit ve indekslerinin uygulamayla birlikte yükseldiği tespit edilmiştir. Yapılan takviye sonucunda eritrosit ve lokosit değerlerinde anlamlı bir artış meydana gelmiştir.Sonuç olarak; yapılan çalışma ve elde edilen bulgular; Çinko takviyesi ve Ağırlık antrenmanlarının sporcu performansında ve insan sağlığında olumlu katkılarının olduğu, Çinko mineralinin hedef kitleler tarafından uygun dozda ergojenik bir yardımcı olarak kullanılmasının yararlı olabileceği söylenebilir.

The research was carried out on a total of 40 subjects, group of the same age with 20 sedentary group and 20 men doing sports . Equal number of subjects were divided into 4 groups. Beginning of the study and at the end of 6 weeks each and physical (weight,fat percentage, the right and left hand grip, back stregth, vertical jump, flexibility, aerobic and anaerobic power) and physiological ( heart rate at rest and fatıgue, systolic and diastolic blood pressure) values and by 5 milliliters of blood samples were obtained from subjects twice. Glucose, insulin, lacate, zinc, copper, magnesium and determination of whole blood values were realized in blood samples taken.Athletes with the application and exercise group blood glucose levels increased with exercise. Insulin values were decreased. Zinc and magnezyum levels of groups that are reinforced to the zinc supplement and reinforcement were identified to increase depending on the exercise groups. Erythrocyte platelet, erythrocyte, leukocyte and indices rise with the application from Hematological parameters were identified. As a result of the reinforcement, values of erythrocyte and leukocyte occurred a significant increase.In conclusion, study made and the findings got, zinc supplementation and weight workout have a positive contribution on Sports performance and human health. It is said that used the mineral zinc by target groups in the appropriate dosage as a an ergogenic hepler might be useful.
Sportmen and sedentary hematologic parameters of training and weight training and zinc supplementation effect of some physical and
Keywords: Spor