Testosteronun tavşanlarda karaciğer antioksidan sistemi üzerine etkisi - Aydilek, Nurettin; Aksakal, Mesut (My University, 2003)
Bu çalışmada, testosteron hormonunun tavşan karaciğer dokusunda antioksidan sistem üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Materyal olarak canlı ağırlıkları ortalama 2600 gr olan 24 adet erkek Yeni Zellanda Tavşanı kullanıldı. Tavşanlar 8 'erli 3 gruba ayrıldı. I. grup kontrol olarak kullanılırken, II. gruptakilere 40 gün boyunca testosteron propiyonat (10 mg, gün aşırı) enjekte edildi. III. gruptakiler ise bilateral kastre edildi. Testosteron grubundaki lipit peroksidasyon (malondialdehyde) seviyesi kastrasyon grubuna göre yüksek bulundu (p<0.05). Glutatyon peroksidaz aktivitesi, E vitamini ve indirgenmiş glutatyon seviyeleri testosteron grubunda azalırken (p<0.05), kastrasyon grubundaki artışlar anlamlı bulunamadı. Beta karaten seviyesinde ise anlamlı bir değişim görülmedi. Sonuç olarak testosteron hormonu karaciğerde oksidatif stresi artırırken, kastrasyon bunun tersi etkiler gösterdiği görüldü.
Keywords: Antioksidanlar; lipit peroksidasyonu; tavşan; oksidatif stres; karaciğer; testosteron