MARMARA DENİZİ'NİN KUZEYİNDE YAŞAYAN TEKİR BALIĞI (MULLUS SURMULETUS LİNNAEUS, 1758)'NIN BİYOLOJİSİ - MOLDUR, SULTAN EBRUCAN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu araştırmada, Marmara Denizi'nin kuzeyinden Şubat 1997 - Ocak 1999 tarihleri arasında elde edilen tekir balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)'nın yaş ve eşey kompozisyonu, yaş-boy, yaş-ağırlık ve boy-ağırlık ilişkileri, büyüme oranı, üremesi, kondüsyonu ve mortalitesi üzerinde çalışılmıştır. 0. - V. yaş grupları arasında dağılım gösteren 1885 adet örneğin %50.98'ini dişi bireyler, %39.42' sini erkek bireyler ve %9.60' sini ise juveniller oluşturmuştur. Boyları 9.00-23.50 cm arasında dağılım gösteren populasyonun yaş gruplarına göre ortalama total boy ve ortalama ağırlık değerleri sırasıyla 10.69 cm,13.72 g; 13.05 cm, 28.18 g; 15.90 cm, 51.64 g; 17.74 cm, 77.48 g; 19.84 cm, 100.76 g; 21.19 cm, 112.34 g' dır. Büyüme parametreleri L" = 32.82 cm, k = 0.228 yr'1, t0= -2.134 ve boy-ağırlık ilişkisi tüm bireyler için W = 0.0089 L 3122 olarak hesaplanmıştır.11 Türün Marmara Denizi'nin kuzeyindeki üreme periyodunun Haziran- Temmuz aylarında gerçekleştiği saptanmış, eşeysel olgunluk yaşının erkeklerde I, dişilerde ise II olduğu belirlenmiştir. Toplam mortalite boya bağlı olarak Z = 0.37 ve yaşa bağlı olarak Z = 0.40 olarak tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Mullus surmuletus, büyüme parametreleri, üreme, mortalite, Marmara Denizi.

In this study, age and sex compositions, age-lenght, age-weight and length- weight relationships, reproduction, and mortality of red mullet {Mullus surmuletus Linnaeus, 1758) caught from northern parts of Marmara Sea between February 1997- January 1999 have been investigated. During the this study, 1885 fish aged between 0. and V. were sampled and the percentage of female, male and juvenile was 50.98, 39.42 and 9.60 respectively. Total length of fish ranged from 9.00 to 23.50 cm. The average total length and weight of age groups were 10.69 cm,13.72 g; 13.05 cm, 28.18 g; 15.90 cm, 51.64 g; 17.74 cm, 77.48 g; 19.84 cm, 100.76 g; 21.19 cm, 112.34 g respectively. The growth parameters for all individuals are Loo =32.82 cm, k = 0.228 yr"1, t0= -2.134. The length-weight relationship for all individuals was calculated as W = 0.0089 L 3122. The reproduction periods of red mullet catched from northern parts of the Marmara Sea extended from June to July. The sexualy maturation ageIV for females and males were 2 and 1 and t otal mortality calculated length and from age were Z = 0.37 and Z= 0.40 respectively. Key Words : Mullus surmuletus, growth parameters, reproduction, mortality, The Marmara Sea.
The biology of red mullet (Mullus surmuletus linnaeus, 1758) living in northern part of the Marmara sea
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products