AĞIR METAL (HG++, CD++, CU++) STRESİ ALTINDA ÇİMLENDİRİLEN BUĞDAY (TRİTİCUM AESTİVUM L. ) TOHUMLARINDA ABSİSİK ASİT DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - YAHYAGİL, ZÜBEYDE (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu çalışmada civa, kadmiyum ve bakır stresi altında çimlendirilen buğday tohumlarının içsel absisik asit düzeyleri araştırıldı. Her üç ağır metalinde klor tuzu kullanıldı. Ağır metal solüsyonları saf suyla hazırlandı. Civa, kadmiyum ve bakır 60, 90 ve 120 ppm konsantrasyonlarında uygulandı. Tohumlar çimlenmenin ilk morfogenetik belirimleri gerçekleşinceye kadar ağır metal stresine maruz bırakıldı. Tohumların absisik asit içerikleri HPLC ile tespit edildi. Elde ettiğimiz sonuçlara göre üç ağır metal çimlenmekte olan buğday tohumlarının içsel absisik asit düzeylerinde önemli oranlarda artışlar meydana getirdi. Absisik asit içeriğindeki artışın ağır metalin çeşidi ve konsantrasyonuyla ilişkili olduğu görüldü. Genel olarak civa, kadmiyum ve bakırın konsantrasyonlarındaki artış tohumların absisik asit düzeylerinde artışla sonuçlandı. Tohumların içsel absisik asit seviyeleri üzerine civanın kadmiyuma, kadmiyumun da bakıra göre daha etkili olduğu tespit edildi. Sonuçlar p<0.05 ve p<0.01 önem seviyelerinde istatistik analize tabi tutuldu. Anahtar Kelimeler: Ağır metal, buğday tohumları, çimlenme, absisik asit. IV
A Research on the abscisic acid levels of wheat seeds that were germinated under heavy metal stress
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology