AĞRI İLİNDEKİ KADIN VE GENÇ GİRİŞİMCİLERİN KURDUKLARI İŞLETMELERLE İLGİLİ NİTEL BİR ARAŞTIRMA - Gümüş, Ahmet (Fırat University, 2024)
Bu çalışmada Ağrı ilinde bulunan kadın ve genç girişimcilerin kurdukları işletmelerle ilgili nitel araştırma yapılması amaçlanmıştır. Bu çerçevede çalışma kapsamındaki girişimcilerin sorunlarını, avantajlarını, dezavantajlarını, öne çıkan ve farklılık yaratan özelliklerini, tavsiyelerini araştırmak amacıyla açık uçlu ilgili sorular sorulmuş; katılımcıların verdikleri nitel yanıtlar betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmadaki katılımcıların verdiği yanıtlar incelendiğinde Ağrı ilindeki kadın ve genç girişimcilerin sayısının artması için devlet kurumları tarafından verilen teşvik ve destek miktarları ile çeşitlerinin arttırılmasının önemli olduğu, gelecekte en iyisi olmak ve en iyi hizmet vermek yönünde hedeflerinin ve planlarının olduğu, girişimci olmak isteyen adaylara girişimcilik faaliyetlerini yürütmelerinde risk almayı bir düşünce tarzı olarak benimsemeleri yönünde tavsiyede bulunduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın bulguları, sonuçları bakımından hem literatüre hem de gelecekte Ağrı ilinde girişimcilik faaliyetlerinde bulunmak isteyen genç ve kadın girişimci adaylarına yol gösterebilmesi, Ağrı ilinin bölgesel gelişimiyle, toplumun bu girişimcilere ve girişimcilik faaliyetlerine olan bakış açısının değişimine katkı sunabilmesi açsından faydalı olabileceği söylenebilir.

In the present study, the objective was to conduct a qualitative study on the businesses established by women and young entrepreneurs in the city of Ağrı. In this context, open-ended questions were asked to investigate the problems, advantages, disadvantages, prominent and distinctive characteristics, and recommendations of the entrepreneurs within the aim of the study, and the qualitative responses of the participants were analyzed. When the answers given by the participants in the study were analyzed, it was found that it is important to increase the amount and variety of incentives and support given by government institutions to increase the number of women and young entrepreneurs in Ağrı, they have goals and plans to be the best in the future and to provide the best services, and the candidates who want to become entrepreneurs are encouraged to perform their entrepreneurial activities, and the authorities advise the entrepreneurs to adopt risk-taking as a way of thinking. It can be argued that the findings of the study can be beneficial in terms of its results, in terms of guiding both the literature and the young and female entrepreneur candidates who want to engage in entrepreneurial activities in the city of Ağrı.
A Qualitative Study on the Businesses Established by Women and Young Entrepreneurs in the City of Ağrı
Keywords: Curriculum and Teaching in Economics; Business and Management; Ekonomi; İşletme ve Yönetim Müfredatı ve Öğretimi