GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİNDE FARKLI PARAMETRELERE BAĞLI OLARAK KABLO KAYIPLARININ HESAPLANMASI - AYDEMİR, MUSA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu Güneş Enerji Santralleri (GES), çevre dostu ve sürdürülebilir enerji üretiminde kritik bir rol oynamaktadır. Ancak, bu sistemlerin verimliliğini etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörlerden biri de kablo kayıplarıdır. Kablo kayıpları, elektrik enerjisinin güneş panellerinden enerji depolama veya dağıtım noktalarına iletilmesi sırasında çeşitli nedenlerle meydana gelen enerji kaybını ifade etmektedir. Bu çalışma, güneş enerji santrallerinde kablo kayıplarını etkileyen farklı parametreleri ve bu kayıpların hesaplanması yöntemlerini ele almaktadır. Kablo kayıplarını etkileyen başlıca parametreler arasında kablo uzunluğu, kesit alanı, malzeme direnci, akım yoğunluğu ve çevresel koşullar yer almaktadır. Her bir parametrenin kablo kayıpları üzerindeki etkisi detaylı bir şekilde incelenmiş ve hesaplama yöntemleri sunulmuştur. Çalışmanın bulguları, kablo kayıplarının minimize edilmesi için aşağıdaki temel önerileri içermektedir: Kablo Uzunluğu: Kablo uzunluğunun azaltılması, direnci ve dolayısıyla enerji kayıplarını düşürür. Kesit Alanı: Daha büyük kesit alanına sahip kablolar kullanmak, direnç değerini düşürerek kayıpları azaltır. Malzeme Seçimi: Düşük dirençli malzemeler kullanmak, enerji kayıplarını azaltır. Akım Yoğunluğu: Akım yoğunluğunu düşürmek için uygun kesitte kablolar seçilmeli ve sistemin genel tasarımı optimize edilmelidir. Çevresel Koşullar: Kablonun yerleştirildiği çevresel koşullar (sıcaklık, nem vb.) dikkate alınarak uygun izolasyon ve koruma önlemleri alınmalıdır. Bu çalışma, güneş enerji santrallerinde enerji verimliliğini artırmak ve işletme maliyetlerini azaltmak için kablo kayıplarının hesaplanması ve optimize edilmesi konusunda kapsamlı bir rehber sunmaktadır. Güneş enerjisi sistemleri tasarımında ve uygulamalarında yer alan mühendisler ve teknisyenler için değerli bir kaynak olmayı amaçlayan bu çalışma, yenilenebilir enerji sistemlerinin daha etkin ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Anahtar Kelimeler: Akım Yoğunluğu, Çevresel Koşullar, Kablo Uzunluğu, Kablo Kesiti

These Solar Power Plants (SPPs) play a critical role in environmentally friendly and sustainable energy production. However, there are many factors that affect the efficiency of these systems. One of these factors is cable losses. Cable losses refer to the energy loss that occurs for various reasons during the transmission of electrical energy from solar panels to energy storage or distribution points. This study deals with different parameters affecting cable losses in solar power plants and methods of calculating these losses. The main parameters affecting cable losses include cable length, cross-sectional area, material resistance, current density and environmental conditions. The effect of each parameter on cable losses is analyzed in detail and calculation methods are presented. The findings of the study include the following basic recommendations for minimizing cable losses: Cable Length: Reducing cable length reduces resistance and hence energy losses. Cross Sectional Area: Using cables with a larger cross-sectional area reduces the resistance value, thereby reducing losses. Material Selection: Using low resistance materials reduces energy losses. Current Density: To reduce the current density, cables of appropriate cross-section should be selected and the overall design of the system should be optimized. Environmental Conditions: Appropriate insulation and protection measures should be taken considering the environmental conditions (temperature, humidity, etc.) where the cable is placed. This study provides a comprehensive guide on calculating and optimizing cable losses in solar power plants to increase energy efficiency and reduce operating costs. It aims to be a valuable resource for engineers and technicians involved in the design and application of solar energy systems, contributing to a more efficient and sustainable use of renewable energy systems. Keywords: Current Density, Environmental Conditions, Cable Length, Cable Cross Section
Calculation of cable losses in solar power plants depending on different parameters
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği