Eğitim Teknolojisinde Yeni Paradigma: Oluşturmacılık - Gürol, Mehmet (My University, 2002)
Oluşturmacı (constructivism) yaklaşım veya teori internctle ortaya çıkmış bir kavram değildir. Tarihçesini Sokrates ve Kant'a dayamak mümkün olmakla birlikte. Piaget ve L. S. Vygotsky bu yaklaşımın temelini oluşturmaktadır. Bununla birlikte, oluşturmacı yaklaşıma ilişkin önemli gelişmeler de son 10 yılda Bednar, Cunningham, Duffy-Perry. Jonassen gibi bilim adamlarının öncülüğünde olmuştur. Oluşturmacı yaklaşımın epistemolojik temelinde nesnel bir gerçeğin olmadığı; anlamın birey tarafından, kendi deneyimleri ışığında oluşturulması yatmaktadır. Öğrenme kavramı da bu temele dayanmaktadır. Oluşturmacı öğretimin temel amacı öğrencilerin kendi düşünce ve yorumlarım geliştirmeleri için onları desteklemektir. Dolayısıyla, oluşturmacı öğretim tasarımı da öğrenmeye odaklanmaktadır. Önemli olan öğretim döngüsü değil, öğrenme ortamı ve etkileşimdir. Onun için etkileşimli teknolojiler oluşturmacı yaklaşımda önemli rol oynamaktadır. Öte taraftan ise, öğretim tasarımcılarının, oluşturmacı çalışmalara ilişkin uygulamalarda pratik yol göstericilere ihtiyaçları vardır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları