DİYETE SOY İSOFLAVON İLAVESİNİN BILDIRCINLARDA (COTURNİX COTURNİX JAPONİCA) KARACİĞER VE KAS DOKULARINDAKİ DELTA 9,6,5, DESATURAZ ÜRÜNLERİ VE KOLESTEROL ÜZERİNE ETKİLERİ - ÇETİNTAŞ, BUKET (Fırat Üniveristesi, 2006)
YÜKSEK LİSANS TEZİDİYETE SOY ISOFLAVON İLAVESİNİN BILDIRCINLARDA (COTURNIX COTURNIX JAPONICA)KARACİĞER VE KAS DOKULARINDAKİ DELTA 9, 6, 5 DESATÜRAZ ÜRÜNLERİ VEKOLESTEROL ÜZERİNE ETKİLERİBuket ÇETİNTAŞFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim Dalı2006, Sayfa: 50Bu çalışmada, bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) diyete ilave edilen iki farklı isoflavondozunun karaciğer ve kas dokuları üzerindeki etkileri araştırıldı. Kas ve karaciğer dokularında, yağ asidioranları, ADEK vitaminleri ve glutatyon molekülleri (GSH ve GSSG) üzerine etkileri incelendi.Bulgularımıza göre, karaciğer dokusunda, tokoferol, D2 ve D3 vitamin miktarlarının kontrolgrubuna göre, 200 mg'lı grupta azaldığı halde, 800 mg'lı grupta arttığı saptandı (p<0,001). Î´-tokoforolmiktarının kontrol grubuna göre 800 mg isoflavon verilen grupta arttığı belirlendi (p<0,04). Kolesterolmiktarı, her iki isoflavon grubunda azaldığı saptandı (p<0,001). Glutatyon (GSH) miktarı kontrol grubunagöre 200 mg'lı grupta azaldığı halde (p<0,03), 800 mg'lı grupta arttığı saptandı (p<0,05). GSSGmiktarının 200 mg'lı grupta arttığı halde (p<0,02), 800 mg'lı grupta kontrol grubuna göre değişimgözlenmedi. (p>0,05). Kas dokusunda, D2 vitamini miktarının 200 mg'lı grupta azaldığı halde (p<0,002),800 mg'lı grupta arttığı; D3 vitamin miktarının kontrol grubuna göre her iki grupta da azaldığı belirlendi(p<0,001). Kolesterol miktarı, 800 mg verilen grupta kontrol grubuna göre azaldığı (p<0,001); GSHmiktarının ise kontrol grubuna göre 200 mg'lı grupta azaldığı halde (p<0,04), GSSG miktarının ikiisoflavon grubunda azaldığı saptandı (p<0,002, p<0,02).Kas dokusunda palmitik, oleik, dokosatetraenoik asitlerin kontrol grubuna göre isoflavon verilengruplarda yükseldiği belirlendi (p<0,001, p<0,01). Stearik, eikosatrienoik, araşidonik, eikosapentaenoik,dokosaheksaenoik asitlerin kontrol grubuna göre her iki isoflavon dozu uygulanan grupta azaldığısaptandı (p<0,001). Karaciğer dokusunda, stearik asitin 200 mg'lı grupta kontrol grubuna göre azaldığıhalde (p<0,05), oleik asitin aynı grupta arttığı belirlendi (p<0,001). Linoleik, linolenik, eikosatrienoik,araşidonik ve dokosahekzaenoik asitlerin miktarları 200 mg isoflavon uygulanan gruplarda azaldığısaptandı. Deney sonunda, karaciğer ve kas dokularında uygulanan isoflavon miktarının değişikbiyokimyasal parametrelerde farklı etkilere sahip olduğu belirlendi. Bazı biyokimyasal parametrelerdedoza bağlı olarak etkili olduğu saptandı.Anahtar kelimeler: İsoflavonlar, yağ asitleri, ADEK vitaminleri, glutatyon (GSH ve GSSG), kas,karaciğer, bıldırcınlar (Coturnix coturnix japonica)

SUMMARYMASTER THESIS9, 6, 5EFFECTS OF SOY ISOFLAVON ON THE DELTA DESATURASE PRODUCTS AND CHOLESTEROL LEVELS OFLIVER AND MUSCLE İN QUAIL (COTURNIX COTURNIX JAPONICA)Buket ÇETİNTAŞFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of Biology2006, Page: 50In this study the effects of two different doses of isoflavon regarding the fatty acid compositron, vitamins ADEKand glutathione molecules in the liver and muscle tissue of quail (Coturnix coturnix japonica ) were examined.Based on our results , the level of vitamin D2 was decreased in group fed with 200 mg isoflavon whereas its levelwas increased with 800 mg isoflavon application however, cholesterol level was low at this doses while the level of GSHwas lower with 200 mg isoflavon application coupared with control. GSSG level was decreased with any applied dose.It was also found that the oleic acid and palmitic acid level of muscle tissues of isoflavon groups were higher thanthat of control. But, at this group stearic acid, level was lower than control groups.The stearik, lnoenic, linolenic, and arasidonik acids application 200 mg isoflavon of liver tissues were lower thanthat of control, but only oleic acid was exceptinal, which was higer than that of control.Key words: Isoflaones , fatty acids , vitamins E and D , muscle , liver , glutathione (GSH and GSSG ), Coturnixcoturnix japonica .I
Effects of soy isoflavon on the delta 9,6,5 desaturase products and cholesterol levels of liver and muscle in quail (Coturnix coturnix Japonica)
Keywords: Biyokimya; Biyoloji