ERİŞKİN ERKEK SIÇANLARDA BİSFENOL A İLE OLUŞTURULMUŞ TESTİKÜLER HASAR ÜZERİNE D VİTAMİNİNİN ETKİLERİ - ERHAN, FÜSUN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Günlük hayatımızda geniş bir kullanım alanına sahip olan plastik malzemelerin yapısında yer alan Bisfenol A (BFA), evsel ürünlerde, yiyecek ve içecek kaplarının iç kaplamasında, tıbbi ve diş tedavi malzemelerinde kullanılmaktadır. BFA; besin zinciriyle, içme sularıyla, inhalasyon yoluyla insan vücuduna alınabilen alkilfenollere ait toksik bir bileşiktir. D vitamini, epidermisde fotokimyasal olarak üretilen, sperm kalitesi ve reprodüktif fertilite üzerinde olumlu etkilere sahip bir steroid hormondur. Çalışmamızda, BPA ile oluşturulmuş testiküler hasarın düzeltilmesinde D vitamininin etkilerinin histolojik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada toplam 30 adet Wistar Albino cinsi 8 haftalık erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar her grupta 6 tane olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Grup I' deki sıçanlar kontrol grubu olarak belirlendi. Grup II' deki sıçanlara 4 hafta boyunca 25mg/kg/gün Bisfenol A 0.5ml zeytinyağı içinde çözülerek oral gavaj yoluyla verildi. Grup III' deki sıçanlara 4 hafta boyunca 25mg/kg/gün Bisfenol A 0.5ml/gün zeytinyağı içinde çözülerek oral gavaj yoluyla verildikten sonra 2 hafta boyunca Vitamin D3 50IU/gün oral gavaj yoluyla verildi. Grup IV' deki sıçanlara 2 hafta boyunca Vitamin D3 50IU/gün oral damla verildi. Grup V' deki sıçanlara 4 hafta boyunca 0.5ml/gün zeytinyağı oral gavajla verildi. Uygulamalar bittikten sonra ışık mikroskobuyla testis dokularındaki değişiklikler histokimyasal ve immunohistokimyasal olarak incelendi. Elde edilen bulgular Olympus BH 2 fotomikroskopla görüntülendi. BFA uygulanan grupta (Grup II) ışık mikroskobu ile yapılan incelememizde, BFA' nın testis dokusunda önemli dejenerasyonlara, atrofiye, ödem oluşumuna, bazal membranda bozulmalara ve az sayıda apopitotik hücre oluşumuna yol açtığı tespit edildi. Grup III' de BFA' nın oluşan toksik etkilerini tedavi edebilmek amacı ile kullanılan D vitamini ise testis dokusunda genel anlamda kontrol grubuna benzer histolojik yapı gözlemlendi. Sadece D vitamini uygulanan grup IV' deki testis dokularında ve sadece zeytinağı uygulanan grup V' deki testis dokularında kontrol grubuna benzer histolojik yapı görüldü. Sonuç olarak, BFA' nın oluşturduğu testiküler hasara karşı D vitamininin iyileştirici etkilerinin olduğu ve yeni tedavi yaklaşımlarının denenmesinde olumlu sonuçlar sağlayabileceği kanaatine varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Bisfenol A (BFA), D vitamini, testis, histoloji

Bisphenol A (BFA), available in plastic materials widely used in our daily lives, is used in household products, inner lining of food and drink containers and medical and dental treatment materials. BFA is a toxic compound from alkylphenols which can be taken into human body through the food chain, drinking water and inhalation. Vitamin D is a steroid hormone which is generated photochemically in the epidermis and which has positive effects on sperm quality and reproductive fertility. Our study aims to review histologically the effects of Vitamin D on treatment of testicular damage caused by BFA. 30 Wistar Albino species 8 week old male rats were used in the study. The rates were divided into 5 groups of 6. The rats in Group I were identified as the control group. The rats in Group II were administered 25mg/kg/day Bisphenol A solved in 0.5ml olive oil through oral gavage for 4 weeks. The rats in Group III were administered 25mg/kg/day Bisphenol A solved in 0.5ml olive oil through oral gavage for 4 weeks and then 50IU/day Vitamin D3 through oral gavage for 2 weeks. The rats in Group IV were administered 50IU/day Vitamin D3 oral drops for 2 weeks. The rats in Group V were administered 0.5ml/day olive oil through oral gavage for 4 weeks. After completion of implementation, alterations in testicle tissues were examined histochemically and immunohistochemically with the light microscope. The findings were displayed with Olympus BH 2 photomicroscope. Our review of the group treated with BFA (Group II) with the light microscope concluded that BFA caused significant degenerations, atrophy, edema, impairment in basal lamina and generation of a limited number of apoptotic cells in the testicle tissue. Vitamin D, used to treat toxic effects of BFA in Group III, exhibited a similar histological structure in general in the testicle tissue to the control group. Similar histological structures were observed in the testicle tissues in group IV only treated with Vitamin D and in the testicle tissues in group V only treated with olive oil. It has been concluded that Vitamin D has curative effects on testicular damage caused by BFA and can provide positive results in trial of new treatment approaches. Key Words: Bisphenol A (BPA), vitamin D, testis, histology
The effects of the vitamin D on testikular damage formed with a bisphenol a in mature male rats
Keywords: Histoloji ve Embriyoloji