BİFOSFONAT VERİLEN RATLARDA DİŞ ÇEKİMİ SONRASI DİYOT LAZERLE UYGULANAN FOTOBİYOMODÜLASYON, E VİTAMİNİ VE PENTOKSİFİLİNİN KEMİK VE DİŞETİ DOKUSU ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ERHAN, CANSU (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bifosfonata bağlı çenelerde gelişen osteonekroz tedavisi için fikir birliği bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı bifosfonat uygulanan ratlarda diş çekimi sonrasıuygulanan fotobiyomodülasyonun, E vitamini ve pentoksifilinin kemik iyileşmesi üzerindeki etkinliğinin incelenmesidir. Çalışmamızda Sağlıklı Grup (n=8), Kontrol Grubu (n=8), Lazer Grubu (n=11), E vitamini Grubu (n=11), Pentoksifilin Grubu (n=11), Lazer-Pentoksifilin Grubu (n=10), Lazer-E vitamini Grubu (n=11), Pentoksifilin-E vitamini Grubu (n=10)olmak üzere 8 gruba ayrıldı. Deneklerin tamamı 36. günde sakrifiye edildi. Yeni kemik oluşumu, osteoblast ve osteoklast, fibrozis, enflamasyon ve anjiyogenezis yoğunlukları histopatolojik; Reseptör aktivatör faktör kappa B (NF-kB) ligandı (RANKL) ve osteoprotegerin (OPG) yoğunluğu immünohistokimyasal; alkalen fosfataz (ALP), kalsiyum (Ca), fosfor (P), aspartat aminotransferans (AST), alanin aminotransferans (ALT), C-telopeptid X (CTX) ve osteokalsin düzeyleri biyokimyasal olarak değerlendirildi. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 programı kullanıldı. Çalışma sonucunda Lazer-E vitamini grubunda yüksek seviye yeni kemik oluşumu görülme oranı, Kontrol, Pentoksifilin, Lazer-Pentoksifilin ve Pentoksifilin-E vitamini gruplarından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Lazer grubunda yüksek seviye yeni kemik oluşumu görülme oranı, Kontrol ve Pentoksifilin gruplarından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0.05). E vitamini grubunda yüksek seviye kemik oluşumu görülme oranı, Kontrol ve Pentoksifilin gruplarından istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur (p<0.05). Kontrol grubunda şiddetli fibrozis görülme oranı, Sağlıklı, Lazer, E vitamini, Pentoksifilin, Lazer-E vitamini ve Pentoksifilin-E vitamini gruplarından istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur (p<0.05). Sağlıklı grubun ALP düzeyi, E vitamini, Pentoksifilin, Lazer- Pentoksifilin, Lazer-E vitamini ve Pentoksifilin-E vitamini gruplarından istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur(p<0.05). Kontrol grubunun serum Ca ve ALT düzeyi, Pentoksifilin-E vitamini grubundan istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur (p<0.05). Sağlıklı grubun serum P düzeyi, Lazer, E vitamini, Pentoksifilin, Lazer-Pentoksifilin, Pentoksifilin-E vitamini gruplarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Çalışmamızda Kontrol grubunun osteokalsin düzeyi, Lazer, Pentoksiflin, Lazer-Pentoksifilin ve Lazer-E vitamini gruplarından istatistiksel olarak düşük bulunmuştur (p<0.05). Gruplar arasında RANKL, OPG boyanma düzeyleri, osteoblast, osteoklast, enflamasyon, anjiyogenezis yoğunlukları, AST ve CTX düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Çalışmamızın sonuçlarına göre MRONJ modeli oluşturulmak istenilen ratlarda kullanılan lazer ve E vitaminin tek başına veya birlikte kullanılmasının kemik doku üzerine olumlu etkiler oluşturulabileceği ifade edilebilir fakat bu konu ile ilgili geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: bifosfonat, lazer, fotobiyomodülasyon, E vitamini, pentoksifilin

With the spread of bisphosphonates, the incidence of osteonecrosis of the jaw bones, which is one of its side effects, is increasing, but there is no consensus on the treatment of osteonecrosis of the jaw due to bisphosphonates. The aim of this study was to examine the effect of photobiomodulation, vitamin E and pentoxifylline on bone healing after tooth extraction in rats treated with bisphosphonates. In our study, Healthy Group (n=8), Control Group (n=8), Laser Group (n=11), Vitamin E Group (n=11), Pentoxifylline Group (n=11), Laser-Pentoxifylline Group (n=10), Laser-Vitamin E Group (n=11), Pentoxifylline-Vitamin E Group (n=10). All of the subjects were sacrificed at the end of 36 days. For histopathological and immunohistochemical analyzes, new bone formation, osteoblast and osteoclast density, fibrosis, inflammation and angiogenesis in mandibular bone and bone tissue taken from the Mandibular region were evaluated histopathologically, RANKL and OPG density were evaluated immunohistochemically. Alkaline phosphatase (ALP), calcium (Ca), phosphorus (P), aspartate aminotransferance (AST), alanine aminotransferance (ALT), C-telopeptide X (CTX) and osteocalcin analyzes were performed from blood samples taken from the subjects. While evaluating the findings obtained in the study, IBM SPSS Statistics 22 program was used for statistical analysis. As a result of the study, the incidence of high-level new bone formation in the Laser-Vitamin E group was significantly higher than the Control, Pentoxifylline, Laser-Pentoxifylline and Pentoxifylline-Vitamin E groups (p<0.05). The incidence of high-level bone formation in the laser group was significantly higher than in the Control and Pentoxifylline groups (p<0.05). The incidence of high bone formation in the vitamin E group was statistically higher than that of the Control and Pentoxifylline groups (p<0.05). The incidence of severe fibrosis in the control group was statistically higher than the Healthy, Laser, Vitamin E, Pentoxifylline, Laser-Vitamin E and Pentoxifylline-Vitamin E groups (p<0.05). The ALT level of the control group was found to be statistically higher than the Pentoxifylline-vitamin E group (p<0.05). The ALP level of the healthy group was found to be statistically higher than the vitamin E, Pentoxifylline, Laser-Pentoxifylline, Laser-Vitamin E and Pentoxifylline-vitamin E groups (p<0.05). The serum Ca level of the control group was statistically higher than the Pentoxifylline vitamin E group (p<0.05). The serum P level of the healthy group was statistically significantly higher than the Laser, Vitamin E, Pentoxifylline, Laser- pentoxifylline, Pentoxifylline- Vitamin E groups (p<0.05). In our study, the osteocalcin level of the Control group was found to be statistically lower than the Laser, Pentoxifylline, Laser-pentoxifylline and Laser-Vitamin E groups (p<0.05). There was no statistically significant difference between the groups in terms of RANKL, OPG staining levels, osteoblast, osteoclast, inflammation, angiogenesis intensities, AST and CTX levels (p>0.05). According to the results of our study, it can be stated that the combined use of laser and vitamin E alone in the rat model for which the MRONJ model is desired can have positive effects on bone tissue, but there is a need for extensive studies on this subject. Keywords: bisphosphonate, laser, photobiomodulation, vitamin E, pentoxifylline
Investigation of the effects of photobiomodulation, vitamin e and pentoxyphily on the bone and gingival tissue after tooth extraction in rats given biphosphonate
Keywords: Diş Hekimliği