Depresif Bozukluğu Olan Hastalarda P Dispersiyonu - Korkmaz, Hasan; Korkmaz, Sevda; Aksoy, Dilek Bakış; Çakar, Mustafa (My University, 2019)
Amaç: Depresyon hastalarında artan sempatik aktivite aritmiler için bir risk faktörü oluşturabilmektedir. P dalga dispersiyonunun, çeşitliklinik durumlarda atriyal fibrilasyonun sensitif ve spesifik bir habercisi olduğu ve paroksismal atriyal fibrilasyon için bir gösterge olarakkullanılabileceği bildirilmiştir. Çalışmamızda depresyon tanısı almış hastalarda P-dispersiyonunun kontrol grubuna göre farklılık gösteripgöstermediğini ve bunun depresyon puanları ile ilişkili olup olmadığını araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Vaka kontrol çalışmamıza, depresif bozukluk tanısı konan 30 hasta ve hasta grubuyla benzer sosyodemografik özellikleresahip olan 30 sağlıklı kontrol grubu alındı. Tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu doldurulup, Beck Depresyon Ölçeği uygulandı.Tüm katılımcıların on iki derivasyonlu EKG’leri çekilerek, P - dispersiyonu hesaplandı.Bulgular: Hasta grubunun Beck Depresyon Ölçekleri (33,53±11,4) kontrol grubundan (2,73±3,17) anlamlı olarak daha yüksek bulundu(p<0,001). P-dispersiyonu değerleri (milisaniye), hasta grubunda, kontrol grubuna göre (43,67±12,73 vs 29,67±10,33) istatistiksel olarakanlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0,001). P-dispersiyonu değerleri ile Beck Depresyon Ölçeği puanları arasında pozitif bir korelasyonbelirlendi (r= 0,445, p =0,000).Sonuç: Çalışmamızda, atriyal aritmi ve kardiyovasküler mortalite için artmış riski işaret eden P-disp, depresyonlu hastalarda yüksek olaraksaptandı. Yine P-dispersiyonu değerleri depresyon puanları ile doğru orantılı olarak artmakta idi.
Keywords: Nörolojik Bilimler; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Psikiyatri