SEVOFLURANIN BÖBREK VE KARACİĞER TOKSİSİTESİNİN BELİRLENMESİNDE, PARAOKSONAZ VE BETA2-MİKROGLOBULİNİN YERİ - YAŞAR, DEMET (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada, sevofluran anestezisinin hepatik ve renal fonksiyonlar üzerineetkilerini değerlendirdik.Gereç ve Yöntem: Fakülte etik kurul onayı ve hastaların izinleri alındıktansonra, ASA I-II grubundan iki saati aşan elektif jinekolojik operasyon planlanmış 40hasta çalışmaya alındı. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Grup S'de;propofol, fentanil ve vekuronyum ile anestezi indüksiyonu yapılıp, sevofluran ileanesteziye devam edildi. Grup K'de; propofol, fentanil ve vekuronyum ile anesteziindüksiyonu yapılıp, propofol infüzyonu ile anestezi idamesi sağlandı. Olgularınanestezi indüksiyonundan hemen önce, postoperatif 30. dakika ve postoperatif 24.saatte, kanda AST, ALT, total bilirubin, Hb, Hct, KÜA, kreatinin, PON 1, Lp(a),MDA ve idrarda Î²2-M düzeyleri ölçüldü. Elde edilen verilerin istatistikseldeğerlendirmeleri Mann Whitney-U, Wilcoxon Ranks Test ve Pearson KorelasyonAnalizi uygulanarak yapıldı.Bulgular: Grup içi ölçümlerde; Hb ve Hct değerleri her iki grupta anlamlıolarak azaldı. Grup S'de ALT değerleri anlamlı olarak artarken, AST ve totalbilirubin ölçümlerinde anlamlı bir fark görülmedi. Grup S'de PON 1 değerlerindeanlamlı düşüş olurken, Lp(a), KÜA ve kreatinin değerlerinde anlamlı bir farkgörülmedi. Grup S'de Î²2-M değerleri anlamlı olarak artarken, Grup K'de MDAölçümlerinde anlamlı azalma görüldü. Eş zamanlı gruplar arası karşılaştırmalarda;Hb, Hct, AST, ALT, total bilirubin, KÜA, kreatinin, Lp(a), değerlerinde anlamlı farkyoktu. Grup S'de 24. saat ölçümlerinde PON 1 değerlerinde anlamlı azalma , Î²2-Mdüzeylerinde anlamlı artış, Grup K'de 24. saat ölçümlerinde MDA düzeylerindeanlamlı azalma görüldü. Parsiyel Korelasyon Analizi'nde; Lp(a) ile AST veALT, Î²2-M ile KÜA ve kreatinin, PON 1 ile AST ve ALT değerleri istatistikselolarak anlamlı bulundu.Sonuç: Elde edilen bulgular neticesinde, sevofluranın güvenlekullanılabileceği ve sevofluranın hepatik ve renal etkilerinin değerlendirilmesindePON 1, Î²2-M, Lp(a) ve MDA'nın da rutin ölçümler arasında yeni parametrelerolarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.Anahtar kelimeler: Sevofluran, propofol, PON 1, Î²2-M.9

Use of PON and Î²2-M in the determination of renal and hepatic toxicityof sevoflurane: In this study, we evaluated the effects of sevoflurane anesthesia onhepatic and renal functions.Material/Methods: 40 patients with ASA I-II who undergone electivegynecologic operations that pass over 2 hours included into the study after patientsand local ethics committee permission. Patients were devided into 2 groupsrandomly. The induction was applied with propofol, fentanyl and vecuronium,maintenance was carried out with sevoflurane in Group S. The induction was appliedwith propofol, fentanyl and vecuronium, maintenance was carried out with propofolinfusion in Group K. AST, ALT, total bilirubin, Hb, Hct, BUN, creatinine, PON 1,Lp(a), MDA levels in the blood and Î²2-M levels in the urine were evaluated justbefore the anesthesia induction, at 30 min. postoperatively and at 24 hourspostoperatively. Mann Whitney-U, Wilcoxon Ranks Test and Pearson CorrelationAnalysis were used for statistical analysis.Results: Measuring within groups; Hb and Hct values decreased significantlyin all groups. ALT values increased significantly in Group S but there were nosignificant difference in the AST and total bilirubine values. PON 1 values decreasedsignificantly in Group S. There were no significant difference in the Lp(a), BUN andcreatinine values. Î²2-M values increased significantly in Group S, MDA valuesdecreased significantly in Group K. Isochronal comparisons between groups; Therewere no significant difference in the Hb, Hct, AST, ALT, total bilirubine, BUN,creatinine, Lp(a) values. PON 1 values decreased significantly and Î²2-M valuesincreased significantly in the 24 hours measuring in Group S, MDA valuesdecreased significantly in the 24 hours measuring in Group K. Partial CorrelationAnalysis; Lp(a) with AST and ALT, Î²2-M with BUN and creatinine, PON 1 withAST and ALT values were statistically significant.Conclusion: With these data we concluded that sevoflurane can be usedsafely and PON 1, Î²2-M, Lp(a) and MDA levels can be used as new parameters atthe evaluation of the hepatic and renal effects of sevoflurane among the routinemeasurings.Key words: Sevoflurane, propofol, PON 1, Î²2-M.10
Use of PON and beta2-M in the determination of renal and hepatic toxicity of sevoflurane
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon