DÜZENLİ SPOR YAPAN VE YAPMAYAN BİREYLERİN VÜCUT FARKINDALIĞI VE POSTÜR DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - KIZILCA, SERKAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Çalışmanın amacı kronik düzeyde spor geçmişi olup, düzenli spor yapan bireyler ile spor yapmayan (sedanter) bireylerin vücut farkındalığı ve postür düzeylerinin değerlendirilmesidir.Çalışmaya Bitlis ve Muş illerinde bulunan 18-30 yaş arası kronik düzeyde spor geçmişi olan 117 sporcu ile yine aynı illerde bulunan 18-30 yaş arası spor yapmayan 117 sedanter kişi olmak üzere toplan 234 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılanların kilo ölçümü, boy uzunluğu, bel çevresi ve bel açısı ölçüldü. Vücut farkındalığı için vücut farkındalık anketi ve ağrı skalası (VAS) kullanılmış olup, postür ölçümü ve omurga eğriliklerini ölçmek için dijital spinal mouse aleti kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21 yazılım programında değerlendirildi ve Sonuçlar % 95 güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda sporcu ve sedanterlerin torakal kifoz ve lomber lordoz değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Sporcuların vücut farkındalığı değerleri ve bel açısı değerleri arasında sporcular lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Sedanterlerin ağrı düzeyi değerleri ile sporcuların ağrı düzeyi değerleri arasında sporcular lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05).Sonuç olarak sporcular ile sedanterlerin torakal kifoz ve lomber lordoz omurga açısı değerlerinde ve postürlerinde anlamlı farklılık olmadığı, spor yapanların vücut farkındalıklarının sedanterlerden daha yüksek olduğu, spor yapanların bel açılarının sedanterlerden fazla olduğu, bel ve omurga bölgesindeki ağrıların spor yapanlarda sedanterlerden daha az olduğu tespit edilmiştir.

The aim of this study is to evaluate the body awareness and posture levels of individuals who have a chronic sports background and do sports regularly and those who do not do sports (sedentary). A total of 234 people have voluntarily participated in the study, including 117 athletes between the ages of 18-30 with chronic sports history in the provinces of Bitlis and Muş, and 117 sedentary people between the ages of 18-30 who do not do sports in the same provinces. Weight measurement, tall stature, waist circumference and waist angle of the participants were measured.. Body awareness questionnaire and pain scale (VAS) were used for body awareness, and a digital spinalmouse device was used to measure posture and spinal curvature. The data obtained were evaluated in SPSS 21 software program and the results were evaluated at 95% confidence interval and p <0.05 significance level. As a result of the statistical analyzes, no significant difference was statistically found between the thoracic kyphosis and lumbar lordosis values of the athletes and sedentary participants (p>0.05). A statistically significant difference was found between the body awareness values and waist angle values of the athletes in favor of the athletes. (p<0.05). A statistically significant difference was found between the pain level values of the sedentary and the pain level of the athletes in favor of the athletes. (p<0.05). As a result, It has been determined that there is no significant difference in the thoracic kyphosis and lumbar lordosis spine angle values and postures of the athletes and sedentary, the body awareness of the athletes is higher than the sedentary ones, the waist angles of the athletes are higher than those of the sedentary, and the pain in the waist and spine region is less than the sedentary ones.
Body awareness of individuals who do sport and those wo do not and analysis of their posture levels
Keywords: Spor