Plastinasyon/Deplastinasyon Uygulanmış Koyun Kalbinde Doku Morfolojisinin Işık Mikroskobik Yönden İncelenmesi - Baygeldı, Saıme Betül; Güzel, Barış Can; Seker, Ugur; Ozkan, Zaıt Ender (My University, 2020)
Silikon plastinasyonu metodu, dokulardaki sıvının aseton ile yer değiştirmesinden sonra asetonun vakum tankında bir silikon-katalizörkarışımı ile değiştirilmesi esasına dayanır. Bu işlem neticesinde dayanıklı gerçek biyolojik örnekler elde edilir. Deplastinasyon,plastinasyonu tersine çeviren bir süreçtir ve histopatolojik çalışmalarda yardımcı olmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız koyun kalbinesilikon plastinasyonu uygulayarak orjinaline eş ve dayanıklı eğitim materyalleri elde etmek hem de deplastinasyon uygulayarak hem ışıkmikroskobunda histolojik olarak inceleme yapabilmektir. Bu amaçla mezbahaneden temin edilen 5 adet koyun kalbi tespit edildiktensonra silikon plastinasyonu işlemine tabi tutuldu. Deplastinasyon aşamaları da uygulanarak mikroskobik olarak incelendi. Sonuç olarakplastine olan koyun kalpleri eldiven gerekmeksizin kullanılabilen ve anatomik situslarını koruyan materyaller halini aldığı gözlendi.Plastinasyon uygulanan örneklerde hem ağırlık, hem de boyutlarında küçülmeler gözlemlendi. Deplastinasyon sonucunda ise histolojikkesitlerde kısmi bozulmalar şekillendi.
Keywords: Mikroskopi; Biyoloji; Anatomi ve Morfoloji