GHRELİN, LEPTİN VE MELATONİN HORMONLARININ ERKEK SIÇANLARDA HİPOKAMPUSTAKİ KATEKOLAMİNERJİK NÖROTRANSMİTER DÜZEYLERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - BALKİ, SELVİN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Hipokampus, belleğin konsolidasyonunda rol oynayan limbik sistemin önemli bir bölgesidir. Noradrenalin (NA) ve dopamin (DA)'in hipokampustaki nöronal aktivitede önemli rolleri olduğu bilinmektedir. Ghrelin, leptin ve melatonin ve hormonları ise hipokampal hafızada düzenleyici etkilere sahiptirler. Bu çalışma yetişkin erkek sıçanlarda santral yolla uygulanan bu hormonların, sağ ve sol hipokampus bölgelerinde katekolamin seviyeleri üzerindeki olası etkilerini belirlemek için gerçekleştirilmiştir.Kloral hidratla anestezi uygulanan yetişkin erkek sıçanlara intraserebroventriküler yolla ghrelin, leptin ve melatonin hormonları uygulanmıştır. Uygulamalardan 20 dk sonra hayvanlar dekapite edilerek beyin dokularından sağ ve sol hipokampus bölgeleri insizyonla çıkarılmıştır. Homojenizasyondan sonra süpernatantlara Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi ve Elektrokimyasal Dedektör kullanılarak NA ve metaboliti dihidroksifenilglikol ile DA ve metaboliti dihidroksifenilasetik asit düzeyleri analiz edilmiştir. Bulgular Mann Whitney-U Testi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.Leptin uygulaması hipopkampusta katekolamin düzeylerinde anlamlı bir değişikliğe neden olmamıştır. İntrerserebroventriküler yolla uygulanan ghrelin kontrol gurubuyla karşılaştırıldığında, sağ hipokampusta DA düzeyini azaltmış (P<0.05) sol hipokampusta ise NA seviyesini arttırmıştır (P<0.05). Melatonin kendi çözücü gurubuyla karşılaştırıldığında sağ hipokampusta NA ve metaboliti dihidroksifenilglikol konsantrasyonlarını istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düşürmüştür (p<0.05). Yine melatonin, sol hipokampusta NA (p<0.01) ve sol hipokampusta dihidroksifenilasetik asit (p<0.05) düzeylerini azaltmıştır.Sonuç olarak, çalışmanın bulguları ghrelin ve melatonin hormonlarının hipokampusta katekolaminerjik nörotransmitter salıverilmesi üzerinde modülatör rol oynayabileceğini göstermektedir. Bu durum, hipokampal nöronal aktivite üzerindeki ghrelin ve melatonin hormonlarının bilinen etkilerinde katekolaminerjik modülasyonun da etkili olabileceğini ortaya koymaktadır.

Hippocampus is an important region of limbic system plays important role for regulation of memory consolidation. It is known that noradrenalin (NA) and dopamine (DA) has significant roles on neuronal activity in hippocampus. Ghrelin, leptin and melatonin hormones have regulatory roles on hippocampal memory. This study was carried out to detect the effects of these hormones on catecholamine levels in the right and left hippocampus in adult male rats. After anesthesia by chloral hydrate, ghrelin, leptin and melatonin hormones were intracerebroventricularly injected to the animals. Twenty minutes later animals were decapitated and right and left hippocampus removed by incision from brain tissues. Hippocampus tissues were homogenisated and NA, DA and their metabolites (dihydroxyphenylglycol and dihydroxyphenylacetic acid, respectively) concentrations were detected by high performance liquid chromatography with electrochemical system. Data were statistically analysed by Mann Whitney-U Test.Leptin administration had not caused any difference in catecholamine concentrations compared to leptin vehicle group. Intracerebroventricularly administered ghrelin significantly decreased DA level in the right hippocampus while increased NA level in the left hippocampus compared to control values (p<0.05). Melatonin significantly decreased the NA level in the both hippocampus tissues, dihydroxyphenylglycol level in the right hippocampus and dihydroxyphenylacetic acid level in the left hippocampus compared to melatonin vehicle values (p<0.05).The results of this study have emphasized that ghrelin and melatonin hormones may have modulator effects on catecholaminergic neurotransmitter release in the rat hippocampus. This insight has revealed that these catecholaminergic modulations may be involved in known effects of ghrelin and melatonin hormones on the neuronal activity in hippocampus
Investigation of the effects of ghrelin, leptin and melatonin hormones on catecholaminergic neurotransmitter levels in the hippocampus of male rats
Keywords: Fizyoloji