4,4'-Diaminobifenil’in Yumuşak Çeliğin Hidroklorik Asitteki Korozyonuna Karşı İnhibisyon Etkisi Ve Kuantum Hesaplamaları - Yıldız, Reşit; Dehri, İlyas (Fırat University, 2018)
Bu çalışmada 4,4'-Diaminobifenil’in (4-DB) inhibitör olarak kullanımı araştırılmıştır. Elektrokimyasal teknikler (EIS ve polarizasyon ölçümleri) ve kuantum kimyasal hesaplamalar ((DFT) ile B3LYP/6-311++G (d, p)) uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; 4-DB’nin inhibisyon etkinliği artan konsantrasyon ile artış göstermiştir. Polarizasyon ölçümleri 4-DB’nin anodik reaksiyonların hızını azalttığını göstermektedir. 4-DB’nin inhibisyon etkinliği yüksek HOMO enerjisi (–0,189 eV), dipol momenti (0, 6121 D) ve düşük LUMO enerjisi   (-0,019 eV) ile ilişkilendirilmiştir. Adsorpsiyonun Langmuir adsorpsiyon izotermine uyduğu saptanmıştır. Adsorpsiyon standart serbest entalpi (?G°ads) değeri hesaplanmıştır.