Akrep Sokması Nedeniyle Başvuran Çocuk Olguların Değerlendirilmesi: 182 Olgu - Demir, Şule; Gordu, Zulfukar; Kırık, Serkan; Yasin, Yagmur Koksal; Demirel, Özlem (My University, 2023)
ÖZ Amaç: Dünyada 1500’den fazla akrep türünün olduğu, bunlardan sadece birkaçının zehirli olduğu belirtilmektedir. Türkiye’de 13 tür akrep bulunduğu tahmin edilmektedir. Akrep sokmasına bağlı zehirlenmeler önlenebilir mortalite ve morbidite sebebidir ve ölümler çocuklarda daha sıktır. Çoğunlukla kardiyojenik şok ve pulmoner ödeme bağlıdır. Çalışmamızda akrep sokması nedeni ile başvuran hastaların klinik, laboratuvar özellikleri ile uygulanan tedavileri değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: 01.01.2018 ve 01.01.2021 tarihleri arasında hastanemize akrep sokması nedeni ile başvuran olguların dosya kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 182 olgudan 79 kız (%43,4), 103 erkek (%56,6) yaş ortanca değeri 98 aydı. Akrep sokması en fazla Temmuz ayında (%24,7), 18:00-24:00 saatleri arasında (%45,1), ev içinde (%56,7) gerçekleşmişti. Hastaların 66’sı (%36,2) hastanemize sevkli gelmişti. Yoğun bakım izlemi 59 hastada (%32,4) yapılmıştı ve yoğun bakım yatışı yapılanların (65 ay) servis yatışı yapılanlara (110 ay) göre daha küçük yaşta olduğu saptanmıştır. Tedaviler açısından incelendiğinde ise hastaların 57’sine antivenom (%31,3), 7’sine doksazosin (%3,8) ve bir hastaya ise adrenalin (%0,5) uygulanmıştı. Dört hastaya ekokardiyografi yapılmış, bir hastada miyokardit tespit edilmişti. Üç hasta başka bir merkeze sevk edilirken diğer hastalar şifa ile taburcu edilmişlerdi. Sonuç: Akrep sokması tüm dünyada önemli bir mortalite ve morbidite sorunudur. Özellikle yaz aylarında görülme sıklığı artmaktadır. Tüm akrep sokması ve şüphesi olan olguların acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları sağlanmalıdır. Sistemik bulgusu olan hastalara uygulanan antivenom tedavisi hayat kurtarıcı olmuştur ancak antivenom tedavisi uygulanırken gelişebilecek anaflaktik reaksiyona karşı önlemler alınmalıdır.
Keywords: Çocuk; Akrep; Ativenom