REKREATİF AMAÇLI KARA AVCILIK SPORU İLE İLGİLENEN BİREYLERİN DEPRESYON-ANKSİYETE-STRES DÜZEYLERİ - TANMAN, ONUR (Fırat Üniveristesi, 2024)
Yoğun çalışma saatleri, yorgun düşen insan bünyesi, stresli geçen yaşam tarzı gibi birçok problemin var olduğu düşünülen hayat şartlarında bireyler genel olarak daha cok depresyon, kaygı ve stresli bir yaşam sürdürdüğü söylenebilir. Bu yaşam şartlarından dolayı insanların dinlenmesi veya kendilerine daha çok zaman ayırması gerekebilir. Bir nevi insanlar dinlenmek amacıyla doğa yürüyüşü gibi farklı açık alan rekreasyonlarına ihtiyaç duyabilir. Doğa yürüyüşü beraberinde avcılık sporu da gelişme gösterebilir. İnsanlar yoğun iş hayatı şartlarından kurtulmak amacıyla doğayla buluşup avcılık faaliyetleri yapabilir. Depresyon ve stres dolu yaşam türlerinden bir nevi kurtulmak amacıyla yapılmak istenilen avcılık sporunun anskiyete, depresyon ve stres üzerindeki etkisini incelemek amacıyla Elazığ ilinde bulunan kara avcılık kulüplerinde aktif sporcu olarak var olan bireylerin anksiyete, stres ve depresyon durumları arasındaki ilişki incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Elazığ ilinde bulunan aktif olarak avcılık kulüplerine üye olan bireyleri kapsarken örneklemi ise bu kulüplere üye olan 485 kişi oluşturmuştur. Veri toplamak amacıyla katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanan 7 soruluk kişisel bilgi formu ile Depresyon, Anksiyete ve Stres ölçeği doldurtulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 26.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde normallik sınaması yapılmış parametrik olduğu tespit edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizlerde gruplar arasındaki farklılığının tespiti için anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Avcılık sporu yapan bireylerin, depresyon, anksiyete ve stres ölçeği ile yaş, maddi gelir, avlanma türleri ve meslekleri arasında anlamlı farklılık tespit edilirken eğitim durumu, sporu kaç yıl yaptığı, evcil hayvana sahip olmaları açısından farklılık tespit edilmemiştir.

It can be said that individuals generally lead a life of depression, anxiety and stress in life conditions that are thought to have many problems such as intense working hours, tired human body, stressful lifestyle. Because of these living conditions, people may need to rest or spend more time for themselves. In a way, people may need different outdoor recreations such as hiking to relax. Along with hiking, hunting sports may also develop. People can meet with nature and do hunting activities in order to get away from busy work life conditions. In order to examine the effect of hunting sports on anxiety, depression and stress in order to get rid of depression and stressful life types, it was aimed to examine the relationship between anxiety, stress and depression status of individuals who are active athletes in land hunting clubs in Elazığ province. The population of the study included individuals who are actively members of hunting clubs in Elazığ province, while the sample consisted of 485 people who are members of these clubs. In order to collect data, a 7-question personal information form prepared by the researcher and the Depression, Anxiety and Stress scale were filled out. The data obtained were analyzed with SPSS 26.0 package program. In the analysis of the data, normality test was performed and it was determined to be parametric. In the statistical analysis, the significance level was accepted as p<0.05 to determine the difference between the groups. While there was a significant difference between the depression, anxiety and stress scale and age, financial income, hunting types and occupations of individuals practicing hunting sports, no difference was found in terms of education level, number of years of practicing the sport and having pets.
Depression-anxiety-stress levels of individuals interested in recreational land hunting sports
Keywords: Spor