DAVİD BİJNİN`İN MAXTAV COZMAXLARI ADLI ESERİNE GÖRE KARAİM TÜRKÇESİ GRAMERİ - PULAT, GÜNDÜZ (Fırat Üniveristesi, 2001)
Bu çalışma çoğunluğu Litvanya'da yaşayan Karaim Türkleri hakkındadır. Giriş kısmında Karaimlerin tarihi, yaşadıkları coğrafya, adet ve inanışları, eğitim durumları ve dilleri hakkında bilgi verilmiştir. Ardından Karaim Türkçesinin gramer özellikleri mevcut metinden hareketle iki bölüm halinde incelenmiştir. Birinci bölümde Karaim Türkçesinin ses (fonetik), ikinci bölümde şekil (morfoloji) hususiyetleri ele alınmıştır. Gramer özellikleri açıklanırken yararlanılan metin Türkiye Türkçesine aktarılmış olarak, çalışmamızın sonunda verilmiştir. Metinlerin anlaşılmasında kolaylık sağlamak için bir de sözlük eklenmiştir. Anahtar Kelimeler: Karaim, Türk, Davud, Tienri, fonetik, morfoloji

n SUMMARY This study is about Karaim turkish who live in the Litvania. The knowledge respected to history, geografical section, education level, custom, belief and language properties of Karaim turkish people is given in the preface section. After preface section, the grammar of spoken Karaim turkish in the Karaim people is examined inrespect of present text. The phonetics in the first section, the morphology in the second section in the two section are taken up. The text writen with to turkish are used for explanation of grammar properties in the last section and also, a dictionary is added for getting easiness about understanding of text. Key Words: Karaim, Turkish, David, Got, phonetic, morphology
Karaim Turkish grammar of David Bijnin in his book Maxtav Cozmaxları
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature