BRUSELLOZLU OLGULARIN EPİDEMİYOLOJİK, KLİNİK VE LABORATUVAR ÖZELLİKLERİNİN RETROSPEKTİF OLARAK İNCELENMESİ - YILDIRIM, NECMETTİN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Ülkemizde endemik olarak görülen ve geniş bir klinik dağılımla karşımıza çıkan bruselloz çok sayıda hastalıkla ayırıcı tanıya girmektedir. Tanı çoğunlukla klinik belirti ve bulguların olduğu hastada Serum Tüp Aglütinasyon (STA) testinin pozitif olmasıyla konmaktadır. Son zamanlarda kullanıma giren BACTEC kan kültürü yöntemleri ile etkenin üretilme oranı artmış ve izolasyon süresi düşmüştür. Tedavi edilmeyen olgularda mortalite düşüktür ve en önemli ölüm sebebi endokardit ve menenjittir.0cak 1994 ve Aralık 2008 tarihleri arasında kliniğimize başvuran, yatarak veya poliklinikte ayaktan takip ve tedavisi yapılan 328 Brucella olgusu retrospektif olarak incelendi. Olgular; cinsiyet ve yaşa göre dağılımları, çiğ süt ve süt ürünleri (özellikle çiğ sütten yapılmış peynir) tüketimi, hayvancılık, şikayet süreleri, başvuru yakınmaları, muayene ve laboratuvar bulguları, tanı ve tedavileri yönünden değerlendirildi. Tüm olgularda tanı; klinik belirti ve bulguların varlığında STA testinin pozitif olmasıyla konuldu. Kan kültürlerinde üreme oranları tespit edildi.Çalışmaya alınan 328 bruselloz olgusunun 166'sı (%50,6) erkek, 162'si (%49,4) kadındı. Olgularımızın yaş ortalaması 34,6±15,06 (yaş aralığı 15?77) olarak bulundu. Olgularımızda süt ve süt ürünleri kullanımı bulaş da öne çıkan bulgu olarak görüldü. Hastalarımızın 213'ünde (%64,9) süt ve süt ürünleri kullanımı mevcuttu. Dört olguda laboratuvar bulaşı tespit edildi. Hastaların klinik formları incelendiğinde 241'i (%73,5) akut, 46'sı (%14) subakut, 17'sinin (%5,2) kronik ve 24'ünün (%7,3) relaps formda olduğu görüldü. Olguların %76,5 ilkbahar ve yaz ayında ortaya çıktığı görüldü.Hastalarımızın klinik ve laboratuvar bulguları incelendiğinde, ateş 278 (%84,8) , terleme 238 (%72,6), artralji 175 (%53), halsizlik 172 (%52,4) , üşüme titreme 141 (%43), bel ağrısı 123 (%37,5), iştahsızlık 101 (%30,8), sırt ve kalça ağrısı 76 (%23,2), başağrısı 74 (%22,6), miyalji 59 (%18) ve kilo kaybı 50 (%15,2), hepatomegali 79 (%24,1), splenomegali 70 (%21,3) lenfadenopati 47 hastada (%14,3) görüldü.Komplikasyon gelişen olgu sayısı 62 (%18,9) olarak saptandı, en sık komlikasyonlar osteoartriküler komplikasyonlardı. En sık komplikasyon ise 21 hastada (%6,4) spondilodiskit olarak görüldü. Olgularımızın hepsine kan kültürü yapılmıştı. Kan kültürlerinde üreme oranı %50 olarak saptandı.Anahtar kelimeler; Brucelloz, Serum tüp aglütinasyon testi, Ateş

Brucellosis which is seen as endemic in our country and as a wide range of clinical manifestations is considered in differential diagnosis of many diseases. It is usually diagnosed in patients with clinical signs and symptoms by positive Serum Tube Agglutination test. Reproductive rate of the agent has been increased and its isolation time has been decreased by currently used BACTEC blood culture methods. Its mortality is low in untreated patients and the most important causes of death in these patients are endocarditis and meningitis.Between January 1994 and December 2008, 328 brucellosis cases who were treated and followed-up as inpatient or outpatient were evaluated retrospectively. Cases were evaluated according to their distribution of gender and age, the raw milk and dairy products consumption (especially cheese made from raw milk), dealing with animals, duration of complaints, presenting symptoms, examination and laboratory findings, diagnosis and treatments. In presence of clinical signs and symptoms, diagnosis was put with positive Serum Tube Agglutination test in all cases. Reproductive rate of blood cultures were detected.One hundred sixty six (50,6%) of 328 brucellosis cases were male, 162 cases (49,4%) were female. The mean age of the patients was found 34,6±15,06 (range 15-77 years). In our patients, the use of milk and dairy products were seen as prominent transmission finding. 213 patients (64,9%) had the use of milk and dairy products. Laboratory transmission was diagnosed in four cases. When patients clinical forms were examined, 241 cases (73,5%), 46 cases (14%), 17 cases (5,2%), 24 cases (7,3%) were found in acute, subacute, chronic and relapse form, respectively. 76,5% of cases were diagnosed in spring and summer.When clinical and laboratory findings were analyzed; rates of fever, perspiration, arthralgia, fatigue, chills, low back pain, anorexia, dorsalgia and hip pain, headache, myalgia, weight loss, hepatomegaly, splenomegaly, lymphadenopathy were found as 278 (84,8%), 175 (53%), 238 (72,6%), 172 (52,4%), 141 (43%), 123 (37,5%), 101 (30,8%), 76 (23,2%), 74 (22,6%), 59 (18%), 50 (15,2%), 79 (24,1%), 70 (21,3%), 47 (14,3%), respectively.The rate of complication development were calculated as 62 (18,9%) and the most frequent complication was osteoarticuler complications. The most frequent complication was seen in 21 patients (6,4%) with spondylodiscitis. The blood cultures were made in our all patients. Reproduction rate in blood cultures was found as 50%.Keywords: Brucellosis, Serum tube agglutination test, Fever
Retrospectively investigation of cates with brucellosis for epidemiological clinical and laboratorial features
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji