SIÇANLARDA AGOMELATİN UYGULAMASININ UTERUS KONTRAKSİYONLARI VE GEBELİK SÜRESİ ÜZERİNE ETKİSİ - TAN, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2018)
Agomelatin melatonerjik etkinliğe sahip bir antidepresandır. Gebelikte kullanım açısından B katagorisinde olması ve melatoninin daha önce yapılan çalışmalarda gebelik ve üreme fizyolojisi üzerinde önemli etkinliğe sahip olması, melatonerjik bir ajan olan agomelatinin gebelik ve üreme fizyolojisi üzerinde melatonin benzeri veya faklı etkinğinin var olup olmadığının sorgulanmasına ihtiyaç doğurmuştur. Bu bilgiler ışığında bu çalışmada temel amacımız, agomelatinin gebelik öncesi ve gebeliğin farklı dönemlerinde kullanımının uterin kontraksiyonlar, siklus değişimi, bir batındaki fetal sayı ve doğumun başlama süresi üzerine olası etkinliğinin incelenmesi olmuştur. Bu amaçla çalışmamızda ortalama 200-250 g ağırlığında 74 adet Wistar Albino cinsi sıçanlar kullanılmıştır. Diöstrusta dekapite edilen gruplarda 7'şer hayvandan oluşturulurken, gebe bırakılan ve doğumda dekapite edilen deney gruplarımız ise 10'ar hayvandan oluşturularak 8 farklı deney grubu oluşturulmuştur. Çalışma sonucunda dekapitasyon sonrası alınan kan örneklerinde oksitosin, progesteron, östrojen ve prostoglandin E düzeyleri ELİSA yöntemiyle incelendi. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre; kronik agomelatin kullanan sıçanlarda diöstrus evresinin kontrol grubuna göre anlamlı şekilde uzadığı, progesteron seviyerinin de kontrole göre arttığı fakat istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı tespit edildi. Uterin kontraksiyonlar üzerinde agomelatin tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı inhibisyona yol açmıştır. Fetal sayının kontrol grubuna göre diğer tüm gruplarda arttığı görülmüştür. Ayrıca, agomelatinin gebelik öncesi dönemdeki kronik kullanımıyla birlikte gebelik süresi boyunca kullanımının oksitosin ve östrojen düzeylerini azaltarak doğumu geciktirdiği tespit edildi. Sonuç olarak agomelatinin uterin kontraksiyonlar üzerinde inhibitör etkiye sahip olduğu, kronik kullanımının diöstrus süresini uzattığı, fetal sayıyı arttırdığı ve gebelik süresini uzattığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Agomelatin, miyometrium, kontraksiyon, gebe, doğum, sıçan

Agomelatine is an antidepressant with melatonergic activity. The need for questioning whether there is melatonin-like or different activity of the agomelatine, which is a melatonergic agent, on the pregnancy and reproductive physiology came to exist due to the fact that the agomelatine is in category B for use in pregnancy and the melatonin has significant efficacy on pregnancy and reproductive physiology in previous studies. In the light of this information, the main aim of present study was to investigate the possible efficacy of agomelatine on uterine contractions, change of cycle, number of fetus in the abdomen and the beginning stage of labor in the different periods of pregnancy and before pregnancy. For this purpose, 74 Wistar Albino rats weighing 200-250 g were used in our study. While each of groups decapitated in diestrus phase were formed by 7 rats, each of experimental groups impregnated and decapitated in labour were formed by 10 rats. Thus, 8 different experimental groups were formed. Oxytocin, progesterone, estrogen and prostaglandin-E levels were examined by ELISA method in blood samples taken after decapitation. According to the results of the study; it was detected that there was a statistically significant elongation in diestrus phase of rats using chronic agomelatine compared to the control group. There was no any statistically significant in progesterone level of rats using chronic agomelatine compared to the control group. Agomelatine caused the statistically significant inhibition on uterine contractions in in all groups. It was observed that the number of fetus increased in all other groups compared to the control group. In addition, it was found that the agomelatine chronic use before pregnancy period and use during pregnancy delayed pregnancy by reducing oxytocin and estrogen levels. As a result, it was found that agomelatine had an inhibitory effect on uterine contractions, and its chronic use prolonged the diöstrus phase and pregnancy period, increased the number of fetus. Keywords: agomelatine, myometrium, contraction, pregnant, labour, rat
Effect of agomelatine application on uterine contractions and gestational age in rats
Keywords: Fizyoloji