KARDİYAK BİYOBELİRTEÇLER OLARAK TROPONİN-I VE KREATİN KİNAZ İZOENZİMİ (CK-MB) SEPTİK YENİDOĞANLARDA HASTALIĞIN ŞİDDETİNİ VE PROGNOZUNU GÖSTEREBİLİR Mİ? - ALTUN, MUSTAFA MAKSUT (Fırat Üniveristesi, 2019)
Sepsis yenidoğan bebekler için önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olduğu için tanı ve tedavisi acildir. Kardiyak etkilenme sepsis patofizyolojisinde önemli bir rol almaktadır ve prognoz üzerine etkisi belirgindir. Bu çalışmada kardiyak etkilenmenin göstergesi olan kardiyak troponin-I (cTnI) ve kreatin kinaz kardiyak izoenzim (CK-MB) düzeylerinin sepsis prognozu üzerine etkileri araştırıldı. Bu çalışma Şubat 2015 - Aralık 2018 tarihleri arasında, Fırat Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yürütüldü. Çalışma grubuna kültür pozitif sepsisli (Grup I, n=26) + klinik sepsisli (Grup 2, n=61) toplam 87 hasta alındı. Kontrol grubuna ise (Grup III) 42 sağlıklı yenidoğan alındı. Gruplar arasında cinsiyet, gebelik yaşı ve doğum ağırlığı yönünden istatisiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. CK-MB testi pozitiflik oranları Grup I, Grup II ve Grup III için sırasıyla %77, %74, %71 olarak bulundu. CK-MB pozitiflik oranları ölen ve sağ kalan hastalarda benzer olup (sırasıyla %15.8 ve %11.8) aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p > 0.05). Kontrol grubundaki hiçbir hastada cTnI testi pozitifliği (> 0.9 ng/ml) saptanmamış olmasına karşın sepsis grubundaki 8 hastada cTnI testi pozitifliği saptandı. Bu hastalardan 6'sının (%75) hayatını kaybettiği belirlendi. cTnI testi negatif (< 0.9 ng/ml) olan hastalardan 13'ü (%11) hayatını kaybetti. Buna göre, cTnI testi pozitifliği olan hastalarda mortalite oranı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek idi (p < 0.001). Septik yenidoğanlarda cTnI testinin pozitif olması ile mortalite arasında ilişki vardır. Bununla birlikte, cTnI test pozitifliğinin hastaların uzun dönem prognozu ile ilişkisini belirleyebilmek için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Troponin-I, CK-MB, yenidoğan, sepsis, prognoz.

As sepsis is a significant morbidity and mortality cause for newborn babies and its diagnosis and treatment are urgent. Cardiac response has an important role in sepsis pathophysiology and its effect on prognosis is explicit. In this study, effects of cardiac troponin-I (cTnI) and creatine kinase cardiac isoenzyme (CK-MB) levels, which are indicators of cardiac effection, on sepsis prognosis have been studied. This study was conducted in Fırat University Hospital Newborn Intensive Care Units between February 2015 and December 2018. Total 87 patients, consisted of culture positive sepsis (Group I, n=26) + clinical sepsis (Group 2, n=61), were taken into this study. Fourty two healthy newborn were taken to the control group (Group 3). Statistically, there was determined no significant difference among the groups in terms of gender, gestational age and birth weight. Positiveness rates of CK-MB test were found out to be %77, %74, %71 in group1, group2 and group3 respectively. Positiveness rates of CK-MB were similar in both non-survivors and survivors (%15.8 and %11.8 respectively), and there was no statisticaly significant difference between them (p> 0.05). Whereas positiveness of cTnI (> 0.9 ng/ml) test was detected in no patient in the control group, cTnI positiveness was detected in 8 patients in the sepsis group. It was confirmed that 6 of these patients non-survivors (%75). Of patients whose cTnI test was negative (< 0.9 ng/ml) 13 died (%11). According to this data, in patients whose cTnI test was positive, the rate of mortality was statistically higher significantly (p < 0.001). There is a connection in between the positiveness of cTnI test and sepsis associated mortality for newborns. However, in order to determine the connection of the positiveness of the cTnI test with the long term prognosis of the patients there is a need for a more extensive study. Key Words: Troponin-I, CK-MB, neonatal, sepsis, prognosis.
Can troponin-i and creatine kinase isoenzyme (CK-MB) as cardiac biomarkers indicate severity and prognosis of the disease in septic newborns ?
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları