Artan yüke karşı yapılan egzersiz sırasında solunum parametrelerinin erkek ve bayanlarda karşılaştırılması - Serhatlioglu, İhsan; Kaya, Hüsamettin; Karakelle, Nida Aslan; Oruç, Sinem (My University, 2010)
Amaç: İş gücünün düzenli olarak bazalden maksimal iş gücü kapasitesine $(W_{MAX})$ kadar arttığı egzersiz testi sırasında solunum $(V_E)$ artışının solunumun sayısı (SS) ve derinliği $(V_T)$ ile olan ilişkisini bayan ve erkek deneklerde karşılaştırılmalı olarak araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Toplam 28 denek (14 bayan; yaş: 20.2±0.2 yıl, 14 erkek; yaş: 19.9±0.1 yıl) şiddeti düzenli olarak artan yüke (15 W/dk) karşı yapılan egzersiz testine katıldılar. Egzersiz sırasında, kalp atım hızları polar kalp saati ile solunum parametreleri ise spirometre ile ölçülüp kaydedildi. Aerobik-anaerobik metabolizma değişim bölgesi olan anaerobik eşik (AE) $V_E$-iş gücü ilişkisiyle hesaplandı. Bulgular: Bayanlarda AE ve $(W_{MAX})$’ daki $V_E$ değerleri 32.7±1.5 l/dk 84±3.4 l/dk olarak bulundu. Bayanlarda AE altındaki bölgede VE artışından 0.85±0.03 l’den 1.16±0.06 l’ye çıkan $V_T$ rol oynamaktaydı (p<0.05). AE üstü bölgede ise VE artışı 29 nefes/dk’dan 53 nefes/dk’ya çıkan SS rol oynadı. Erkeklerde AE ve $(W_{MAX})$’ daki $V_E$ değerleri ise 44.4±1.6 l/dk ve 115.5±6.5 l/dk bulundu (p<0.05). Erkeklerde AE altındaki bölgede $V_E$ artışından 0.98±0.06 l’den 1.69±0.07 l’ye çıkan $V_T$ rol oynamaktaydı (p<0.05). Erkelerde AE üstü bölgede ise VE artışı 26 nefes/dk’dan 52 nefes/dk’ ya çıkan SS rol oynadı (p<0.05).Sonuç: Egzersiz testinde solunum parametrelerinin verdiği cevap bayan ve erkeklerde benzerdi.Bununla birlikte, değerlerdeki farklılık ise erkeklerin $V_T$’ sinin bayan deneklere göre yüksek olmasıydı. Bu normal değerlerin elde edilmesi solunum sisteminde oluşabilecek patolojik durumların tespitinde rol oynayan önemli bir faktör olacaktır.
Keywords: Solunum Sistemi; Genel ve Dahili Tıp; Fizyoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Spor Bilimleri