BARİATRİK CERRAHİYE BAĞLI HIZLI KİLO KAYBI NEDENİYLE YAPILAN VÜCUT ŞEKİLLENDİRME AMELİYATLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - CAN, ÖMER FARUK (Fırat Üniveristesi, 2022)
Obezite, vücutta anormal miktarda fazla yağ dokunun depolanmasıdır. Dünya sağlık örgütüne göre obezitenin temel sebebi, alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki dengesizliktir. Obezite, organ sistemleri ve psikososyal durum üzerindeki olumsuz etkileriyle birçok sağlık problemine neden olmaktadır. Obezitenin tedavi seçeneklerinden biri olan bariatrik cerrahi sonrası kişilerde aşırı kilo kaybına bağlı ciltte sarkmalar ve bu sarkmalara bağlı vücut şekillendirme ameliyatı (VŞA) ihtiyacı oluşmaktadır. Çalışmamızda bariatrik cerrahi sonrası hastaların beden memnuniyetleri üzerindeki değişimlerini, hızlı kilo kaybına bağlı deri sarkmaları nedeniyle vücut şekillendirme ameliyatına ihtiyaç duyan hastalar ile vücut şekillendirme ameliyatına ihtiyaç duymayan hastaların özelliklerini karşılaştırmayı, Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 40 kg/m2 altında olanlar ile 40 kg/m2 ve üstünde olanlar arasında farklılık olup olmadığını ve VŞA yapılan hastaların sağlık sistemi üzerinde oluşturduğu yükü tespit etmeyi amaçladık. Bu çalışmada, bariatrik cerrahi için kliniğimize başvuran 541 hastanın ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası birinci yılda antropometrik ölçümleri ile segmental vücut analizi yapıldı ve Çok Boyutlu Beden Benlik İlişkileri Anketi (ÇBBBİA) uygulandı. Ameliyat sonrası birinci yılda masif dersi sarkması ve VŞA isteği değerlendirildi. ÇBBBİA skorlarının, bariatrik cerrahi sonrası beden ölçümlerdeki değişimlerden etkilendiği görülmüştür. Bariatrik cerrahi sonrası birinci yıl kontrolünde hastaların büyük kısmı (%90,62) vücudunun en az bir yerinde sarkma olduğunu beyan etmiş ve sarkma olduğunu beyan eden hastaların %79,31'i VŞA istediğini belirtmiştir. ÇBBBİA skorlarının VŞA isteği üzerinde etkili olduğu gözlenmiştir. VKİ'si 40 kg/m2 ve üstü olan hastalarda sarkma ve VŞA isteği, 40 kg/m2 altında olan hastalardan daha fazla idi. Bu grupta tahmini VŞA maliyeti de daha yüksek bulundu. Sonuç olarak bariatrik cerrahi için genel kabul görmüş VKİ kriterinin maliyet-etkinliği ile ilişkili çalışmalar yapılırken VŞA maliyetleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Obesity is the accumulation of abnormal amounts of excess fat tissue in the body. According to the World Health Organization, the main cause of obesity is an imbalance between energy intake and spent. Obesity causes many health problems with its negative effects on organ systems and the psychosocial status. After bariatric surgery, which is one of the treatment options for obesity, patients suffer from sagging because of excessive weight loss and body contouring surgery (BCS) is needed to treat the sagging. In our study, we aimed to compare the changes in the body satisfaction of patients after bariatric surgery; evaluate the characteristics of patients who desire BCS due to skin sagging as a result of rapid weight loss and patients who do not desire BCS. We also aimed to compare differences between patients who have a Body Mass Index (BMI) of 40 kg/m2 or higher and the ones who have lower BMI then 40 kg/m2. We aimed to investigate the financial burden of BCSs on the healthcare system which are needed due to excess weight loss. In this study, anthropometric measurements and segmental body analysis were performed to 541 patients who applied to our clinic for bariatric surgery. Multidimensional Body Self Relations Questionnaire (MBSRQ) was applied to all patients. In the first postoperative year, massive skin sagging and BCS requests of patients were evaluated. We conclude that MBSRQ scores were affected by the changes in body measurements after bariatric surgery. During the first year of follow-up after bariatric surgery, most of the patients (90.62%) complained about sagging in at least one part of their body and 79.31% of the patients declared sagging and stated that they request BCS. It was observed that MBSRQ scores had an effect on BCS request. Sagging and BCS request rate were higher in patients with a BMI of 40 kg/m2 and above than patients who have lower BMI then 40 kg/m2. The estimated cost of BCS was also higher in this group. In conclusion, BCS costs should be considered when conducting studies related to the cost-effectiveness of the generally accepted BMI criterion for bariatric surgery.
Evaluation of body shaping surgeries DUE to rapid WEİGHT LOSS due to bariatric surgery
Keywords: Genel Cerrahi