ARTAN YÜKE KARŞI YAPILAN EGZERSİZ SIRASINDA VÜCUT METABOLİZMASINDAKİ DEĞİŞİMİN KALP HIZI-İŞ GÜCÜ ARASI İLİŞKİ İLE TESPİTİNİN ETKİNLİĞİ - ASLAN, MUAMMER (Fırat Üniveristesi, 2001)
Bu çalışmanın amacı egzersiz sırasında kalp atım hızı ve iş gücü arasındaki ilişkinin insanlarda önemli bir sağlık göstergesi olarak kullanılan anaerobik eşiğin non invazif olarak tespit edilmesindeki etkinliğini araştırmaktır. Toplam 70 (35 erkek 35 bayan) denek çalışmaya katıldı. Her denek bisiklet ergometre ile şiddeti düzenli olarak artan yüke karşı (15 Watts/dk) yapılan egzersiz testine tabi tutuldu. Egzersiz sırasında, deneklerin kalp hızları polar kalp hızı ölçüm saati ile, solunum parametreleri spirometri ile tespit edildi. Anaerobik eşik non invazif olarak dakika solunum-iş gücü arasındaki ilişki ile hesaplanarak kalp hızı iş gücü ilişkisiyle karşılaştırıldı. Kalp hızı ile iş gücü arasında lineer ilişki 13 erkek ve 22 bayanda bulundu. Kalp hızı ve iş gücü arasında kırılma ise sol tarafa erkeklerde 9 bayanlarda 5, sağ tarafa kırılma ise erklerde 13 bayanlarda 8 denekte bulundu. Yapılan çalışmada anaerobik eşik ile kalp hızı kırılma noktası arasında yalnızca 3 erkek denekte ilişki bulundu. Sonuç olarak bu çalışma kalp atım hızı ile iş gücü arasındaki ilişkinin aerobik den anaerobik bölgeye geçişi gösteren anaerobik eşiğin tespitinde pek geçerli bir yöntem olmayacağı sonucunu göstermektedir. Bu nedenle özellikle hastalara veya sporculara kalp hızına göre antreman yada egzersiz protokolü hazırlanırken dikkat edilmesi gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Egzersiz testi, anaerobik eşik, kalp hızı

The purpose of this study was to determine the validity of heart rate work rate relationships as an index of anaerobic threshold estimation which is an important health criteria. Total of 70 subjects (35 male and 35 female) were participated. Each subject was performed an incremental exercise test (15 watts/min) until the limit of tolerance. During exercise, heart rate was measured using polar heart rate watch, respiratory parameters were estimated using spirometry. Anaerobic threshold was estimated non-invasively using ventilation work rate relationships and compared with heart rate work rate relationship. There was a linear relationships between heart rate and work rate in 13 male and 22 female subjects. Heart rate work rate relationship showed deflection to left side on 9 male and 5 female, and right side on 13 male and 8 female subjects. Unfortunately, we have found a good relationships between anaerobic threshold and heart rate deflection point only 3 male subjects. Consequently, it has been shown that heart rate deflection point may not provide an accurate aerobic to anaerobic metabolic transition point which is also called as the anaerobic threshold. Thus, investigators or clinicians must be careful when preparing exercise training program using heart rate deflection point. Key words: Exercise test, anaerobic threshold, heart rate.
Validity of heart rate work rate relationship as an index of metabolic transitive point determination during incremental exercise test
Keywords: Fizyoloji; Physiology