Pediatri hemşirelerinin çocuk sevme düzeylerinin mesleki tükenmişlik üzerindeki etkisinin incelenmesi - Güleç, Gülse (Fırat Üniveristesi, 2026)
Pediatri hemşirelerinin çocuklara karşı duymuş oldukları sevgi, hemşirelerin mesleki tükenmişliklerini de etkileyebilmektedir. Bu araştırma pediatri hemşirelerinin çocuk sevme düzeylerinin mesleki tükenmişlik üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Bu araştırma, kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir araştırma olarak gerçekleştirildi. Araştırma Eylül 2025- Nisan 2026 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi, Fethi Sekin Şehir Hastanesi, Tunceli Devlet Hastanesi ve Dicle Üniversitesi Çocuk Hastanesinde; çocuk yoğun bakım, yenidoğan yoğun bakım, çocuk acil, çocuk cerrahi, çocuk dahili klinikleri, bebek odası/ çocuk poliklinik bölümlerinde görev alan pediatri hemşireleriyle yapıldı. Araştırmanın evrenini bu hastanelerde görev yapan 451 pediatri hemşiresi oluştururken örneklemini ise 274 pediatri hemşiresi oluşturdu. Veriler Sosyodemografik Form, Barnett Çocuk Sevme Ölçeği, Kopenhag Tükenmişlik Ölçeği ile toplandı. Veriler, hemşirelerin görev yaptığı pediatri kliniklerinde yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmış olup veri toplama süreci her bir pediatri hemşiresi için yaklaşık 35–40 dakika sürdü. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, bağımsız gruplarda t testi, ANOVA, post hoc, Pearson Korelasyon, Lineer Regresyon analizleri yapıldı. Araştırmada pediatri hemşirelerinin çocuk sevme toplam puan ortalamasının 77.697±14.282 puan olduğu ve pediatri hemşirelerinin çocuklara yönelik sevgi düzeylerinin yüksek olduğu saptandı. Pediatri hemşirelerin tükenmişlik genel puan ortalamasının 53.491±21.108 puan olduğu, mesleki tükenmişlik düzeyinin ise orta düzeyde olduğu belirlendi. Pediatri hemşirelerinin çocuk sevme toplam puanları ile tükenmişlik toplam puanları arasında negatif yönlü ve orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi (r=-0.358; p<0.01). Sonuç olarak pediatri hemşirelerinin çocuk sevme düzeyinin yüksek olması mesleki tükenmişlik düzeylerinin azalmasında etkili olduğu görüldü. Çocuk sevme düzeyinin yüksek olması, pediatri hemşirelerinin mesleki tükenmişlik düzeylerinin azalmasıyla ilişkili olup, çocuk sevgisinin hemşirelerin mesleki iyi oluşlarını destekleyen ve tükenmişliğe karşı koruyucu etki gösteren önemli bir unsur olduğu düşünülmektedir.

The affection that pediatric nurses feel towards children can also affect their professional burnout. This research was conducted to examine the effect of pediatric nurses' level of affection for children on their professional burnout. This research was conducted as a cross-sectional and descriptive study. This research was conducted as a cross-sectional and descriptive study. The research was conducted between September 2025 and April 2026 with pediatric nurses working in the pediatric intensive care unit, neonatal intensive care unit, pediatric emergency, pediatric surgery, pediatric internal medicine clinics, and infant/pediatric outpatient departments of Fırat University Hospital, Fethi Sekin City Hospital, Tunceli State Hospital, and Dicle University Children's Hospital. The study population consisted of 451 pediatric nurses working in these hospitals, while the sample consisted of 274 pediatric nurses. Data were collected using a Sociodemographic Form, the Barnett Child Affection Scale, and the Copenhagen Burnout Scale. Data were collected using face-to-face interviews in pediatric clinics where nurses work, with each data collection session lasting approximately 35–40 minutes. Data were analyzed using frequency, percentage, mean, standard deviation, independent samples t-test, ANOVA, post hoc, Pearson correlation, and linear regression analyses. The study found that pediatric nurses had a total mean score of 77.697±14.282 points for their love of children, indicating a high level of affection towards children. The mean overall burnout score for pediatric nurses was 53.491±21.108 points, indicating a moderate level of professional burnout. A statistically significant negative correlation was found between pediatric nurses' total scores for loving children and their total burnout scores (r=-0.358; p<0.01). In conclusion, it was found that a high level of affection for children among pediatric nurses was effective in reducing their levels of professional burnout. A high level of affection for children is associated with a decrease in the professional burnout levels of pediatric nurses, and it is thought that affection for children is an important factor supporting nurses' professional well-being and having a protective effect against burnout.
Investigation of the effect of child-loving levels of pediatric nurses on professional burnout
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları