ETANOL KATKILI KIZARTMA YAĞLARININ BİR DİZEL MOTORUNDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - GÜNDÜZ, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2017)
Son yıllarda petrol kaynakları azalmaya başlamıştır. Bununla beraber alternatif enerji kaynaklarına yönelmeye başlanmıştır. Bu kaynaklar arasında en kullanışlı en ideal olanlarından biri de biyodizel yakıtlardır. Bu anlamda biyo yakıt elde etmek için çeşitli yağlar özellikle de bitkisel yağlar kullanılmaktadır. Bitkisel kökenli yağların petrol kökenli dizel yakıta yakın özelliklerinin olması bu çalışmaların yapılmasında önemli bir faktördür. Özellikle atıl duruma gelen, artık gıda işlemlerinde kullanılmayacak yağların biyo yakıt elde edilmesinde kullanılması hem çevre hem de ekonomi açısından bir katma değer olarak görülmektedir. Bu çalışmada atık kızartma yağlarından transesterifikasyon yöntemi ile biyodizel yakıt elde edilmiştir. Elde edilen biyodizel önce saf olarak ardından %5 etanol katılarak (BE5), %10 etanol katılarak (BE10) ve %15 etanol katılarak (BE15) fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Biyodizel ve etanollu karışımlarının, dizel motora sahip bir araçta farklı devir aralıklarında deneyleri yapılmıştır. Performans ve emisyon sonuçları dizel yakıt ile karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir.

In recent years, oil resources have begun to decline. Along with this, it started to be directed towards alternative energy sources. One of the most useful of these resources are also ideal biofuel. In this sense, various oils are used for obtaining biofuels in particular vegetable oils. The fact that vegetable oils are close to the petroleum-derived diesel fuel is an important factor in carrying out these studies. Particularly in the idle state, the use of oils that are no longer used in food processing to produce biofuels is seen as an added value both in terms of environment and economy. In this study, biodiesel fuel was obtained with a transesterification process from waste cooking oil. The physical and chemical properties of the obtained biodiesel were determined by adding 5% ethanol (BE5), 10% ethanol (BE10) and 15% ethanol (BE15). Biodiesel and ethanol mixtures were tested at different engine speeds in a vehicle with a diesel engine. Performance and emission results are compared and evaluated with diesel fuel.
Investigating the utility ethanol added waste frying oils in a diesel engine
Keywords: Makine Mühendisliği