DEĞİŞİK YÜZEY GEOMETRİLERİNE SAHİP HAVALI KOLLEKTÖRLERİN TASARLANMASI VE ISIL PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - KARAKAYA, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi DEĞİŞİK YÜZEY GEOMETRİLERİNE SAHİP HAVALI KOLLEKTÖRLERİN TASARLANMASI VE ISIL PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Hakan KARAKAYA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı 2005, Sayfa: 91 Havalı kollektörler için yapılan çalışmalarda tasarlanan değişik yüzey geometrilerine sahip havalı kollektörlerde pasif yöntem kullanarak kollektör ısıl performansının artırılması amaçlanmaktadır.Bilindiği gibi ısıtılacak akışkanın akım yolunun uzatılması veya akım yolunda türbülans etkisinin artırılması böylece akışkanın taşınım katsayısının artırılması ile kollektörün ısıl performansını artırmaktır. Mevcut havalı güneş kollektörlerinde ısıl performans havanın fiziksel özelliklerinden dolayı düşük seviyededir. Tasarlanan 3 farklı kollektör için havanın akım yolu artırılarak bunun kollektör verimi üzerindeki etkisi araştırıldı. Deneyler 2005 yılının Nisan ve Mayıs aylarında havanın açık olduğu günlerde Elazığ ilinde yapıldı. Deneylerden elde edilen sonuçlarla verim, basınç kaybı, sürtünme kayıp katsayısı, Nusselt sayısı, Reynold sayısı ve ekserji kaybı değerleri hesaplanarak literatürle mukayese edildi. Tasarlanan kollektörlerde düz bir havalı kollektöre göre % 31 - 45 oranlarında artış görüldü. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Havalı Güneş Kollektörü, Verim, Isıl Performans. IX
Having different surface geometers air collectors design and investigate the thermal performance experimentally
Keywords: Makine Mühendisliği