HİRSUTİSMUSLU HASTALARIN TEDAVİSİNDE FLUTAMİD İLE FİNASTERİD KULLANIMININ KARŞILAŞTIRILMASI - ÖZBAKIR, RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 2001)
l.OZET Bu çalışma ekim 1999 - nisan 2000 tarihleri arasında kıllarıma şikayetiyle Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabiüm Dalı Polikliniğine başvuran toplam 80 hasta üzerinde yapıldı. 80 hasta kendi arasında eşit olarak prospektif randomize çift kör olarak iki gruba ayrıldı. Grup I, 250 mg tb/ günde iki defa flutamid tedavisi alan 40 hastadan, Grup II ise 5 mg tb/gün fînasterid tedavisi alan 40 hastadan oluştu. Her iki gruptaki hastalar, başlangıç, 3. ve 6. ayda olmak üzere kontrollere çağrıldı. Kontrolde hastalardan klinik parametre olarak başlangıçta, yaş 'yıl), medeni hali, boy, kilo, hirsutismus süresi, daha önce tedavi alıp almadığı, epilasyon sıklığı, menstruasyon düzenleri, gibi sorular sorulduktan sonra her hastaya tam bir fizik ve jinekolojik muayene yapıldı. Muayenede hirsutismusun derecesi, FGS skorlamasına (devamlı aynı kişi tarafindan) göre belirlendi ve ayrıca akne varlığına bakıldı. Laboratuar parametrelerden hormonal olarak; FSH, LH, E2, TSH, PRL, SHBG, Androstenedion, DHEA, DHEA-S, 17-OHP, total testosteron, serbest testosteron' a, hemataolojik olarak; tam kan sayımına (Hb, Htc, Pit, WBC), biyokimyasal olarak; glukoz, üre, kreatinin, AST, ALT, GGT, LDH, ALP, total bilüribin, direkt billüribin, kolesterol, trigliserit, HDL, LDL gibi parametrelere ayrıca her 3 aylık kontrollerde de batın ve pelvik ultrasonografilerine bakıldı. Çalışmaya katılanlara tedavi planı, yan etkileri ve süresi hakkında bilgi verildi. Çalışmanın sonçlan her grup kendi arasında ve birbirleri arasında ayrı ayrı değerlendirildi. Grup Fin yaş ortalaması 23.1 iken grup IF de 23.0 idi. Grup Fde FGS'larmdaki değişim sırasıyla; 19.0 ± 5.6, 14.6 ± 3.6 (%26.3), 8.4 ± 4.9 (%55.7) olarak bulunurken grup IFde 16.2 ± 2.8, 12.8 ± 2.3 (%21.1), 12.0 ± 2.1 (%25.9) olarak bulundu. Her iki grupta da istatistiksel anlamda herhangi bir hormonal bir değişiklik izlenmedi. Hematobiyokimyasal parametrelerde de değişiklik izlenmedi. Her iki gruptaki hastalardan hiçbirinde önemli sayılacak (tedaviyi bırakacak düzeyde) herhangi bir yan etki izlenmedi. Her iki gruptaki hastalardan akneli olanlarda belirgin şekilde iyileşme oldu. 1 $rTedavi süresince hiç bir hastada menstruasyon bozukluğu olmadı, aksine iki grupta da menstruasyon bozukluğu olanlarda belirgin olarak iyileşme saptadık. Bizim bu çalışmamız göstermiştir ki; hem flutamid (250 mg tb günde iki defa) hem de (5 mg tb /gün) finasterid, hirsutismus tedavisinde uzun süre ciddi yan etkileri olmaksızın başarıyla kullanılan antiandrojenik ajanlardır. Buna rağmen bu iki ilacı birbirleriyle karşılaştırdığımızda ise flutamid FGS'larını düşürmedeki başarısı fınasterid'e göre daha fazla olduğundan tedavide öncelikle tercih edilmelidir. Anahtar kelimeler: Flutamid, finasterid, hirsutismus

This study is performed at Fırat University, Fırat Medical Center, Obstetric and Gynecology Division, between October 1999 -April 2000 among 80 patient who did comploint about hirsutismus. They were randomly divided into 2 groups prospectively. Group I were administered flutamide 250mg twice daily p.o that were consisting of 40 patient. Group II were administered finansteride 5mg once daily p.o and that were consisting of 40 patients The patients at both groups are followed up 3rd and 6th months. At the beginning all of the patients examined physically and gyneco logically and also asked about age (year), marital status, length, weight, duration of hirsutismus, menstruation cycle, epilation frequency and about if they were medicated or not. During physical examination the same person did the FG score and examined the acnes. Blood samples are taken for FSH, LH, TSH, SHBG, DHEA, DHEAS, 17 OHP, Androstenedione, total testosteron, free testosteron, complete blood count ( Hb, Htc, Pit, WBC), Glucose, Ürea, Creatinin, AST, ALT, GGT, LDH, Total Billuribin, Direct Billuribin, Cholesterol, Tryglyceride, HDL, LDL. Also patient are followed up for abdominal and pelvic USG at every 3 months. All of the patients were informed about the medication, side effect of medication and duration of medication The datas are assesed between the groups. The avarage age is 23.1 at group 1 and 23.0 at group 2 Ferriman-Gallwey score changed at both groups; The score at group I are as follows; 19.0 ± 5.6, 14.6 ± 3.6 (%26.1), 8.4 ± 4.9 (%55.7). The scores at group 2 are as follows 16.2 ± 2.8, 12.8 + 2.3 (%21.1), 12.0 ± 2.1 (%25.9). There were no hormonally and hematobiochemically significant differences between two groups. There were no side effects occured at both groups. At the both groups the medication were effective on seborrhea and acne. At both groups patients had no menstrual irregulation even the patient with irregular menses are regulated by medication. On the basis of our results, it is evident that finasteride (5mg once daily) and flutamide (250 mg twice daily) can be used for a long time without any side effects.Despite that flutamide is more effective on reducing FGS than the finasteride and can be the first choice medication for hirsutismus. Key Words: Flutamide, Finasteride, Hirsutismus.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology