KEBAN BARAJ GÖLÜNÜN KOÇKALE VE PERTEK BÖLGELERİNDEKİ SU KALİTESİNİN CAPOETA TRUTTA(HECKEL, 1843)'NIN OVARYUMUNA OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - URAL, MESUT (Fırat Üniveristesi, 2004)
Doktora Tezi KEBAN BARAJ GÖLÜ' NÜN KOÇKALE VE PERTEK BÖLGELERİNDEKİ SU KALİTESİNİN Capoeta trutta (HECKEL,1843)' NIN OVARYUMUNA OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Mesut URAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı 2004, Sayfa :45 Bu çalışmada, Ağustos-2001, Temmuz-2002 tarihleri arasında Keban Baraj Gölü' nün Koçkale ve Pertek bölgelerinden belirlenen istasyonlarda baraj suyunun fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki değişikliklerin, bu bölgelerde yaşayan ve ekonomik değeri olan Capoeta trutta (Heckel,1843)' nın ovaryumlan üzerine etkileri histopatolojik olarak araştırılmıştır. Bu amaçla istasyonlarda aylık olarak su sıcaklığı, çözünmüş oksijen, pH, nitrit, nitrat, amonyak, serbest karbondioksit, fosfat, kalsiyum sertliği, magnezyum sertliği, serbest klor ve toplam sertlik konsantrasyonları tayin edilmiştir. Aynı zamanda, Capoeta trutta (Heckel,1843) populasyonuna ait yakalanan toplam 900 adet balıktan, Koçkale bölgesinden 182, Pertek bölgesinden ise 185 adet dişi balık örneğinin ovaryumlan makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmiştir. Makroskobik olarak; Pertek bölgesinden yakalanan balıkların ovaryumlannın, Koçkale bölgesine göre daha iyi gelişme gösterdiği tespit edilmiştir. Mikroskobik olarak; Koçkale bölgesindeki Capoeta trutta (Heckel,1843)'lann ovaryumlannda atretik folikül (gelişimini tamamlamış, fakat çevresel faktörlerin değişimi sonucunda ovulasyona ulaşamamış oosit safhası) sayısında, Pertek bölgesine göre belirgin bir artış olduğu gözlenmiştir. Elazığ şehir kanalizasyonunun Keban Baraj Gölü' ne Koçkale bölgesinden deşarj edilmesi ile, baraj suyunun kimyasal parametrelerinden amonyak, nitrat ve fosfat değerlerinin değişime uğraması neticesinde, balıkların ovaryum gelişimlerini olumsuz etkilediği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Keban Baraj Gölü, Capoeta trutta, Su Kalitesi, Ovaryum, Etki VI
Effect of water quality on ovarium of Capoeta trutta (Heckel, 1843) from Koçkale and Pertek regions of Keban dam lake
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products