Oksitosinle kontraktile edilen invitro kedi myoetriumuna eritromisinin etkisinin araştırılması - Servi, Kadir; Kara, Haki (My University, 2001)
Bu çalışma in vitro kedi myometriumu üzerine eritromisinin farklı dozlarının etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Myometrial örnekler oksitosinle uyarıldıktan sonra eritromisinin 0.6, 1.2, 1.8 ve 2.4 mM konsantrasyonları uygulanarak 10 dakikalık sürede uterus kontraksiyonlarınm frekans sayısı ve pik amplütüdü incelendi. Oksitosin uygulamasıyla frekans sayısı 1110.4 olduğu, 0.6 mM eritromisin verilmesiyle 151 1.4 (P<0.001) olurken, 1.2 mM dozunda 281 3.5 (P<0.001), 1.8 mM dozunda 2011.2 (P<0.001) ve 2.4 mM dozunda ise 410.6 (PO.001) olarak bulundu. Pik amplitüt değerlerinin ise oksitosin uygulaması ile 3.3710.41 iken eritromisin uygulamasıyla doza bağımlı olarak azaldığı ve 2.4 mM dozunda azalma göstererek 0.6510.15 grama düştüğü (P<0.001) belirlendi. Eritromisinin düşük dozlarının myometrium kasılmalarının frekansını artırırken amplitütünü düşürdüğü, yüksek konsantrasyonlarda ise hem frekansı hemde amplitütü azalttığı sonucuna varıldı.
Keywords: Miyometrium; kasılma; in vitro; kedi; oksitosin; dozaj etkileri; eritromisin