OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA ÇOCUKLARA ÇEVRE BİLİNCİ KAZANDIRMAK AMACIYLA GERÇEKLEŞTİRİLEN ETKİNLİKLERİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ - ATAY, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2023)
Günümüz şartlarında dünyamızdaki doğal kaynakların her geçen gün bilinçsiz bir şekilde tükenmesi, çevresel sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu anlamda sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması ve hayatın sürdürülmesinde erken yaş dönemi şeklinde tanımlanan çocukluk dönemindeki insanlara çevre bilincinin verilmesi ve çevrenin korunmasıyla ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılması gereklidir. Bu bağlamda, erken çocukluk evresinde çevre bilincini geliştirmek ve çevreye karşı olumlu tutum ve davranışları kalıcı hale getirmek oldukça önemlidir. Bu araştırma okul öncesi eğitim kurumlarında çocuklara çevre bilinci kazandırmak için gerçekleştirilen etkinlerin öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada nitel araştırmada desenleri içerisinde yer alan olgu bilim yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda Diyarbakır ilinde bulunan okullarda görev yapan öğretmenler ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmeler kapsamında toplanan veriler ışığında elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin okul öncesi eğitim kurumlarında çevre bilincini gerçekleştirmek amacıyla uyguladığı etkinlik ve materyallerin çok çeşitli olduğu ve uygulanan programların büyük ölçüde etkili olduğu belirlenmiştir.

In today's conditions, the unconscious depletion of natural resources in our world every passing day brings environmental problems with it. In this sense, it is necessary to ensure sustainable development and to give environmental awareness to people in childhood, which is defined as an early age period in the maintenance of life, and to carry out awareness-raising activities related to the protection of the environment. In this context, it is very important to develop environmental awareness at the early childhood stage and to make positive attitudes and behaviors towards the environment permanent.In this direction, teacher opinions were utilized in order to evaluate the activities carried out in pre-school educational institutions to raise environmental awareness for children. In this context, semi-structured interviews were conducted with teachers working in schools in Diyarbakır province. According to the results obtained from the data collected during the interviews, it has been determined that teachers in early childhood education institutions have a wide variety of activities and materials to promote environmental awareness, and that the implemented programs are largely effective.
Evaluation of activities carried out in pre-school education institutions to raise environmental awareness based on teachers' views
Keywords: Eğitim ve Öğretim