HİKAYE VE ROMANLARIYLA GÜZİDE SABRİ - ÖZHER, SEMA (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ HİKÂYE VE ROMANLARIYLA GÜZİDE SABRİ (AYGÜN) Sema ÖZHER FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI 2001, Sayfa : 139 Güzide Sabri yazdığı aşk romanlanyla tanınmış bir sanatçıdır. Romanlarının tamamında aşk konusunu işlemesi eleştirilmesine sebep olmuştur. Sanatçı, hikâyelerinde ise sosyal konuları ele almıştır. Ancak hikâyeleri incelenmediği için bu yönü gizli kalmıştır. Güzide Sabri, hikâyelerinde çok sade bir dil kullanırken romanlarında biraz daha süslü ifadelere yer vermiştir. Romanlarının kurgusunda teknik hatalara düştüğü görülür. Ayrıca aşka dair diyaloglarda zaman zaman inandırıcılıktan uzaklaşmıştır. Romanların anlatımında hatıra defterleri ve mektuplar önemli yer tutar. Bu tarz anlatımlar, okuyucunun esere inanmasını kolaylaştırmıştır. Hata ve eksikliklerine rağmen bir okuyucu kitlesi yetiştirmesi bakımından Güzide Sabri'nin eserlerini faydalı görmek gerekir. Anahtar Sözcükler: Güzide. Sabri, kadın romancı. a?k romanı.

MASTER THESIS GÜZİDE SABRİ WITH HER STORIES AND NOVELS THE UNIVERSITY OF FIRAT SOCIAL SCIENTISTS INSTITUTE TURKISH LANGUAGE AND LITERATURE DEPARTMENT Güzide Sabri is an author who is known with love novels. Working love as a subject of her all novels was reviewed. Author worked on social subjects in her stories but this situation cannot be seen because her stories never been studied. Güzide Sabri uses a too simple language in her stories but in her novels she uses some fancy words. It is seen that she makes technical mistakes at theoretic structure of novels. Also she occasionally leaves from persuasiveness at her dialogues on love. Diaries and letters have a important place on the expression of novels. These sort of expressions have increased the readers believe on the works. We should evaluate useful her works because her works with their faults and deficiencies has formed a mass of reader. ' Kcy>vords:Guzide Sabri, women novelist, love novel.
Güzide Sabri with her stories an novels
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature