ELAZIĞ İLİNDE ÇOCUK VE ERGENLERDE OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUĞUN GÖRÜLME SIKLIĞI VE SOSYODEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ - KARABULUT, CAFER (Fırat Üniveristesi, 1998)
İnsanoğlunun yaşam kalitesini olumsuz etkileyen OKB genellikle çocukluk veya ergenlik çağında başlamaktadır. Ülkemizde. OKB'un çocuk ve ergenlerdeki sıklığı ile ilgili bir çalışma bilgimiz dahilinde yapılmamıştır. Çalışmamızda: bölgemiz çocuk ve ergenlerinde OKB'un görülme sıklığının ve bu sıklığın sosyodemografik değişkenlerle ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubunu Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Eğitim Merkezince belirlenen, Elazığ il merkezinde yer alan. en üst ve en alt sosyo ekonomik düzeyleri temsil eden Anadolu lisesi (orta bölüm) ve Gazi Kamil Ayhan Ortaokulu'ndan yaşları 12-17 arasında değişen toplam 610 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilere Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi (MOKSL) ve sosyodemografik veri formu uygulanmış. MOKSL'de 17 puan ve üstünde alan çocuklarla klinik değerlendirmeye yönelik görüşme yapılmıştır. Öğrencilerin sınıf içi davranışları ve ders başarıları ile ilgili bilgiler sınıf öğretmenlerinden alınmıştır. Klinik görüşmeyi takiben 42 öğrencide (%6.9) OKB. 112 öğrencide (%18.4) subklinik OKB belirlenmiştir. Sosyoekonomik koşulların daha olumsuz olduğu Gazi Kamil Ayhan Ortaokulunda OKB'a ve subklinik OKB'a. Anadolu Lisesi'ne göre daha sık rastlanmıştır. Bulgularımız olumsuz sosyoekonomik koşulların çocuk ve ergenlik çağı OKB'unun gelişiminde bir risk etmeni olduğunu düşündürtmektedir. Yapılacak benzer alan çalışmalarının ülkemiz ruh sağlığı profilinin daha yakından tanınmasına ve koruyucu ruhsal tedavide önemli rol oynayacağına inanıyoruz. 43
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Psikiyatri; Psychiatry