Laparoskopik sleeve gastrektominin postoperatif komplikasyonlarını önlemede Omentopeksi ile Stapler Hattı Güçlendirme Tekniği'nin etkinliği - Düz, Ebuzer; Aygen, Erhan (My University, 2021)
AMAÇ: Obezite, dünya ekonomisi üzerinde ciddi yük\roluşturan, prevalansı başta gelişmiş ülkeler olmak üzere\rtüm dünyada günden güne artan ve eşlik eden\rkomorbiditeleri nedeni ile yaşam süresini azaltan önemli\rbir halk sağlığı sorunudur. Özellikle son dekatta, yol açtığı\rbirçok kronik hastalığın önlenmesinde, yaşam kalitesinin\ryükseltilmesinde ve mortalitenin azaltılmasında obezitenin\rtedavi edilmesinin önemi vurgulanmıştır. Tedavi\rseçeneklerini; Yaşam tarzı değişikliği (eğitim, diyet,\regzersiz, davranış tedavisi) medikal tedavi ve seçilmiş\rhastalarda cerrahi girişim oluşturur.\rLaparoskopik sleeve gastrektomi (LSG) son yıllarda\rbariatrik cerrahide en sık tercih edilen yöntemlerden\rbiridir. Mortalite oranı düşük olmakla birlikte, bu yönteme\rbağlı ciddi komplikasyonlar da gelişebilmektedir. Erken dönem komplikasyonlarından olan kanama, anastomoz\rkaçağı ve gastrik twist cerrahlar için oldukça endişe verici\rolabilmektedir. Bu çalışma ile LSG nin erken postoperatif\rkomplikasyonlarının önlenebilirliğini değerlendirmek\radına, omentopeksi veya doku yapıştırıcısı (fibrin glue,\rtopikal biyolojik adheziv sprey) ile stapler hattı\rgüçlendirme tekniklerinin faydalılığının karşılaştırılması\ramaçlandı.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Cerrahi