YENİ GELİŞME ALANLARINDA SOSYAL İLİŞKİLERE BİR BAKIŞ: PERTEK BARIŞ YAPI KOOPERATİFİ ÖRNEĞİ - ASLAN, AYŞEGÜL (Fırat Üniveristesi, 2018)
İnsanların barınma ihtiyaçları ve bu mekânlardaki ilişkilerinin tarihi çok eskidir. Birinci Dünya Savaşından sonra yaşam koşullarının iyileşmesiyle birlikte insanların barınma gereksinimi dikkat çekmiştir. Zaman ilerledikçe nüfus artmaya başlamış, ekonomik koşullar iyileşmiş, zevkler değişmiş ve bu gibi durumlar yapılan konut türlerinde farklılıkların meydana gelmesini sağlamıştır. Bu gibi durumlar mekân olgusunda değişimler meydana getirmiş ve ilk değişimler gecekondular üzerinde görülmüştür. Gecekondulaşma, nüfusun hızla artmasına bağlı olarak insanların konut ihtiyacını gidermek için ortaya çıkmış ve şehirleşmenin ilk boyutunu oluşturmuştur. Daha sonra gecekonduları ıslah çalışmaları başlamış ve apartman dairesine doğru geçişler olmuştur. Nüfusun artmasıyla birlikte konutlar yeterli gelmeyince kat sayıları artırılmaya ve toplu konutlar yapılmaya başlanmıştır. Yeni gelişen her alan beraberinde yeni sosyal ilişkileri ve ilişki gruplarını da getirmiştir. Bu tez çalışması da yukarıdaki açıklamayla benzer şekilde, terör olayları sebebiyle Pertek ilçesine yoğun göç dalgasının olması sonucu meydana gelen konut ihtiyacını gidermek için yeni bir alanda kurulan Barış Yapı Kooperatifindeki sosyal ilişkileri ele alan bir çalışmadır. Barış Yapı Kooperatifi Pertek ilçe merkezine araçla 15 dakika uzaklıkta sınırları belirlenmiş bir mekân üzerine konumlandırılmıştır. Evlerin ilçe merkezinden farklı olarak yeni ve betonarme bina olması, dubleks formatta yapılması ve sınırları belirlenmiş bir mekan üzerinde konumlandırılmış olması bu kooperatif alanının kenti andırır nitelikte olmasını sağlamıştır. Bu alana yerleşen insanlarla birlikte yeni sosyal ilişki grupları da doğmuştur. Bu çalışmada amaçlanan, yeni gelişme alanı olan Barış Yapı Kooperatifindeki sosyal ilişkileri incelemektir. Bu amaç doğrultusunda da kooperatif alanında bulunan 21 haneye anket çalışması uygulanmış ve 40 denek ile görüşülmüştür. Elde edilen veriler SPSS Paket Programına aktarılarak elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Kent, Sosyal İlişkiler, Pertek, Yeni Gelişme Alanı

The human shelter and their relationships in shelter locations has a long history. With the improvement of living conditions after the First World War, the need for people to be sheltered was taken attentions. As the time progressed, the population started to increase, the economic conditions improved, the pleasures changed, and such situations made it possible for differences in the types of housing made to come to fruition. Such situations brought about changes in space, and the first changes were seen on the slums. Due to the rapid growth of the population, the dwelling has emerged to save people's housing needs and has created the first dimension of urbanization. Later on, the rehabilitation work for the slums began and there were transitions to the apartment block. Along with the increase in population, the number of floors has been increased and mass housing started to be built when the houses have not been enough. Every new field brings together new social relations and relationship groups. This thesis study is similar to the above explanation and it is a study which deals with the social relations in the Peace Building Cooperative which was established in a new area to solve the need for the housing which is the result of the intense migration wave to the Pertek district due to terrorist incidents. Peace Building Cooperative Pertek is located on the boundaries of the district center within 15 minutes by car. Unlike the county center, the houses are located in a new and reinforced concrete building, in a duplex format and in a place with boundaries defined, so that this cooperative area is like a city. New social relations groups were born with people who settled in this area. The aim of this study is to examine the social relations in the Peace Building Cooperative which is a new field of development. For this purpose, a questionnaire were applied in 21 households and 40 informants in the cooperative area. The obtained data were transferred to the SPSS Package Program and the results were interpreted. Key Words: City, Social Relations, Pertek, New Development Area
A look at social relations in new development areas: Pertek Peace Building Cooperative example"
Keywords: Sosyoloji