YAŞLI AFETZEDELERİN GEÇİCİ BARINMA İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASI ÜZERİNE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA: KAHRAMANMARAŞ-ELBİSTAN PREFABRİK HUZUREVİ KOMPLEKSİ - Akyıldız, Nihal Arda; Gürboğa, Şule; Gürboğa, Coşkun (My University, 2018)
İnsanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biri barınma ihtiyacıdır. Barınma, mekânsal tasarıma ilham vermeye devam ederken, eş zamanlı olarak özellikle afet gibi sıra dışı durumlarda daha da büyük önem arz eden, insanın psikolojik, sosyal ve gündelik yaşamına doğrudan veya dolaylı etkileyen bir olgudur. Bu nedenle de afet sonucunda ortaya çıkan acil barınma ihtiyacı; hem ülkeler için kritik bir önem taşırken, hem de bilimsel çalışmalara konu olmaktadır. Bu ve benzeri durumlarda ortaya çıkan barınma ihtiyacı en çok duyarlı grupları (yaşlılar, engelliler ve kadınlar) etkilemektedir. Bu nedenle de ortaya çıkacak farklı çözüm önerileri ve bunların uygulanabilir hale getirilmesi devletin sosyal kimliği bakımından büyük önem taşımaktadır. Dünya literatürüne bakıldığında, özellikle depremler konusunda oldukça büyük mağduriyetler yaşamış ülkelerin başında gelen Japonya’nın toplumun duyarlı kesimleri için hızlı ve farklı çözümleri olduğu görülmektedir. Bu çalışma kapsamında, bir afet (deprem gibi) durumunda huzurevi binalarında meydana gelebilecek yapısal yıkımda geçici barınma amacıyla kurulması planlanan prefabrik huzurevi planının oluşturulması ve gerekli olan tüm ihtiyaçların kesintisiz karşılanacağı bir ortam sunulması hedeflenmektedir. Böylelikle toplumun en kırılgan kesimi olan; yaşlı nüfusunun hayatına kaldığı yerden devam edebilmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma kapsamında, afet potansiyeli ve mevcut huzurevi durumu dikkate alınarak Kahramanmaraş ili, Elbistan Huzurevi pilot çalışma olarak seçilmiştir. Bu pilot uygulama özellikle meydana gelme olasılığı olan tüm afetler için uygulanabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Keywords: Geriatri ve Gerontoloji