Mercimek (Lens culinaris Medik.) tohumlarının çimlenmesi ve fide büyümesi üzerine kurşunun etkileri - Kıran, Yaşar; Munzuroğlu, Ömer (My University, 2004)
Bu çalışmada, mercimek (Lens culinaris Medik.) tohumlarının çimlenmesi, fide büyümesi ve yaş-kuru ağırlık değişimleri üzerine klor tuzu halinde kullanılan kurşunun etkileri araştırılmıştır. Denemelerde l, 2, 3 ve 4 mM'lık PbCla çözeltileri kullanılmış ve uygulanan kurşunun gerek tohum çimlenmesi, gerekse çimlenme sonrası aşamada kök uzamasını önemli oranlarda engellediği saptanmıştır. Bu durumun, kurşun tuzu konsantrasyonundaki artışa bağlı olarak daha belirgin bir şekilde ortaya çıktığı görülmüştür. Mercimek tohumlarının çimlendirilmesiyle geliştirilen 15 günlük fidelerin 10 gün süreyle aynı konsantrasyonlardaki kurşun tuzuna maruz bırakılması sonucu gövde ve kök uzunluğu ile yan kök sayısının azaldığı belirlenmiştir. Aynı şekilde, kurşun uygulanan fidelerin yaş ve kuru ağırlıklarında da önemli düşüşler tespit edilmiştir. Fidelerin kurşun tuzuna maruz bırakılma periyodu sonunda, özellikle 3 ve 4 mM PbCl2 çözeltisinde yetişen fidelerde solgunluk, klorozis ve nekrozis görülmüştür.
Keywords: Ağır metaller; mercimek; tohum çimlenmesi; kurşun; Lens culinaris; kloroz; nekroz; fide büyümesi