Salmonellozis ve Hayvansal Orijinli Gıdalar - Akgöl, Müzeyyen; Kul, Selim; Öksüztepe, Gülsüm (My University, 2021)
Salmonellozis yüksek endemikliği, yüksek morbiditesi ve özellikle kontrol ve önleme tedbirlerininuygulanmasındaki güçlükleri nedeniyle halk sağlığı bağlamında önemli bir zoonoz olaraknitelendirilmektedir. Salmonella enfeksiyonları insanlarda tifo ateşi, enterik ateş ve gastroenteritesebep olmaktadır. Salmonella spp.?nin ana doğal rezervuarı insan ve hayvanlardır. Salmonella spp.?ler çevresel koşullara yüksek direnç gösterebilmeleri ve uzun süre gıdalardayaşayabilmelerinden dolayı gıda enfeksiyonlarında ilk sırada yer almaktadırlar. Salmonella spp.?ninen önemli kaynaklarını çiğ sütler ve bunlardan yapılan ürünler, kırmızı et ve ürünleri, kanatlı etlerive ürünleri, yumurtalar ve su ürünleri oluşturmaktadır. Salmonella spp. ile ilgili olarak riskdeğerlendirmesi yapıldığında gıdalarda çok düşük seviyelerde dahi görülmesi insanlardaSalmonellozis vakalarının görülme sıklığını artırabilmektedir. Bu nedenle çiftlikten sofraya gıdagüvenliği bakımından hayvansal gıdalar için; Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) veya ISO 22000:2018 (International Organization for Standardization) gıda güvenliği yönetimsistemlerinden yararlanarak üretim gerçekleştirmenin önemi vurgulanmaktadır. Bu derlemede gıda kaynaklı enfeksiyonlara sebep olan ve çok önemli kabul edilen patojenbakterilerden olan Salmonella spp. ile ilgili bilgileri derleyip sunmak hedeflenmiştir.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Mikrobiyoloji; Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Veterinerlik