İlk Doz Seftriakson Enjeksiyonu Sonrası Anaflaktik Şok Sonucu Ölüm: Olgu Sunumu - Türkoglu, Abdurrahım; Demir, Ahmet; Tokdemir, Mehmet (My University, 2017)
Seftriakson, klinik pratikte bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde sıklıkla tercih edilen üçüncü kuşaksefalosporin grubu bir antibiyotiktir. Seftriakson kullanımı sonucu anaflaksi gelişimi nadir görülen birdurumdur. Bu çalışmada alerjik astım öyküsü bulunan 10 yaşındaki erkek çocuğa seftriaksoniçeren bir ilaç reçete edildiği, birinci basamak sağlık merkezinde ilacın uygulanmasından sonraanaflaktik şok gelişen hastanın 10 gün yoğun bakım ünitesinde takip edildikten sonra ölümgörüldüğü, adli otopsinin ardından patolojik ve toksikolojik incelemelerin yapıldığı olgu literatüreşliğinde sunuldu. Sonuç olarak, anaflaksi sebebiyle takip edilen hastalarda kanda anaflaksiningöstergeleri olarak kabul edilen histamin, histaminaz ve triptaz gibi belirteçlerin düzeylerininzamanında incelenmesinin, ölüm nedeninin tespiti açısından önemli olduğu kanaatine varılmıştır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji